Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 -

Νέα στοιχεία για τον ανήλικο που άνοιξε πυρ σε λύκειο της Γαλλίας - Τον χαρακτηρίζουν σατανιστήΟκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι τρεις από σφαίρες, κατά την ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε ένα λύκειο στη νοτιοανατολική Γαλλία. Στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση αυτή ένας 17χρονος συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

 

Η έρευνα που ξεκίνησε μετά την επίθεση στο Γκρας δεν προσανατολίζεται σε καμία περίπτωση στο ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, τόνισε ο πρόεδρος της περιφέρειας Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής, Κριστιάν Εστροζί, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η Γαλλία, μετά το κύμα των τζιχαντιστικών επιθέσεων του 2015 και του 2016 εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση συναγερμού, για τον φόβο νέων επιθέσεων.

Ο συλληφθείς είναι ένας 17χρονος μαθητής του σχολείου που ενδέχεται να πάσχει από "ψυχολογικά προβλήματα", συνέχισε ο Εστροζί. Ο έφηβος ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι, δύο πιστόλια και δύο χειροβομβίδες. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται ότι δεν είχε συνεργούς, μολονότι σε πρώτη φάση οι αρχές πίστευαν ότι δεν έδρασε μόνος και ότι ένας δεύτερος ένοπλος είχε διαφύγει. Ο δήμος του Γκρας μάλιστα, μιας πόλης που είναι γνωστή παγκοσμίως για τις αρωματοποιίες της, είχε αναφέρει αρχικά ότι "δύο έφηβοι" άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των άλλων μαθητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος είναι σατανιστής και η επίθεσή του ήταν εμπνευσμένη από βίντεο που είχε δει νωρίτερα με τους αμερικανικού στυλ μαζικούς πυροβολισμούς, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Λόγω του επεισοδίου αυτού ενεργοποιήθηκε από τις αρχές ο λεγόμενος "Συναγερμός επίθεσης" που στέλνει μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για να προειδοποιήσει τους κατοίκους: Στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων που διαθέτουν αυτήν την εφαρμογή εμφανίστηκε το μήνυμα "Συναγερμός επίθεσης στο Λύκειο Αλεξίς ντε Τοκβίλ" και ακολούθησαν μηνύματα που ανέφεραν ότι "είναι σε εξέλιξη η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης" και καλούσαν τους ανθρώπους να μην κυκλοφορούν στην περιοχή.

Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, οι αρχές έχουν ζητήσει από όλα τα σχολεία, τα οποία απειλήθηκαν ευθέως από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, να οργανώσουν ασκήσεις ετοιμότητας για την περίπτωση μιας επίθεσης.

Η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ αναμένεται να επισκεφθεί το Γκρας σήμερα το απόγευμα.