Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 -
Μερική συννεφιά

20 °C

Σήμερα, 14. Ιουνίου 2021

Νέα πτώση της τουρκικής ΛίραςΗ τουρκική λίρα συνεχίζει να διολισθαίνει έναντι των ξένων νομισμάτων. 

Η τουρκική λίρα που από τις αρχές του χρόνου έχει χάσει περίπου το 27% της αξίας της, υποχώρησε επιπλέον 2% τη Δευτέρα φθάνοντας στο ιστορικό χαμηλό των 5,2 έναντι του δολαρίου και των 6 έναντι του ευρώ. 

Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας συνεχίζεται μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι επανεξετάζει την αφορολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αγορά των ΗΠΑ, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές ύψους περίπου 1,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σημειώθηκε όταν η Άγκυρα επέβαλε δασμούς - αντίποινα στα προϊόντα των ΗΠΑ σε απάντηση των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Επιπλέον η πίεση στην τουρκική λίρα αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση του γραφείου του αμερικανού αντιπροσώπου σε θέματα εμπορίου σύμφωνα με την οποία επανεξετάζεται κατά πόσον η Τουρκία δικαιούται να συμμετέχει σ' ένα πρόγραμμα αφορολόγητων εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολλοί οικονομολόγοι ζητούν αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας για να περιοριστεί ο καλπάζων πληθωρισμός (+15,85% σε ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο). Όμως η τουρκική κεντρική τράπεζα βρίσκεται υπό την πίεση του Ερντογάν, ο οποίος ζητάει ακριβώς το αντίθετο, καταγέλλοντας τα «λόμπι των επιτοκίων».

«Το σημερινό επίπεδο του πραγματικού επιτοκίου είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις», εκτιμά σε σημείωμά του ο Ινάν Ντεμίρ, οικονομολόγος στη Nomura International, προσθέτοντας πως η λίρα «παραμένει «ευάλωτη σε μια νέα κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κεντρική τράπεζα «δεν είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκιά της».