Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Νέα ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Αϊτή η πρώην ΥΠΕΞ του Ισημερινού Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ



Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ονόμασε τη Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ, 61 ετών, άλλοτε υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού (2007-2008), νέα ειδική απεσταλμένη του στην Αϊτή και επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του (BINUH) στο κράτος της Καραϊβικής.

Η κυρία Σαλβαδόρ, που διετέλεσε επίσης στο παρελθόν πρεσβεύτρια της χώρας της στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και υπουργός Τουρισμού, θα διαδεχθεί την αμερικανίδα διπλωμάτισσα Χέλεν Λα Λιμ, διευκρίνισε ο ΟΗΕ.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην κυρία Λα Λιμ, η οποία ανέλαβε το πόστο το 2019, για την «αφοσιωμένη υπηρεσία της και την ακλόνητη δέσμευσή της στο έργο των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή».

Ο διορισμός νέας ειδικής απεσταλμένης ανακοινώθηκε την ώρα που κυβερνήσεις συζητούν το ενδεχόμενο να αναπτύξουν «δύναμη ταχείας αντίδρασης» στην Αϊτή, όπως ζήτησε η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί πριν από έξι μήνες, για να βοηθηθεί η αϊτινή αστυνομία να αντιμετωπίσει τις πάνοπλες συμμορίες κακοποιών η κυριαρχία των οποίων εξαπλώνεται, χειροτερεύοντας την ανθρωπιστική κρίση.

Νωρίτερα φέτος, η Χέλεν Λα Λιμ δήλωνε πως έτρεφε «ελπίδες» πως θα σταλεί η δύναμη αυτή, επιμένοντας πως το ζήτημα είναι επείγον.

Παρότι δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο υπέδειξε πως οι επτά στους δέκα Αϊτινούς θα τάσσονταν υπέρ της ανάπτυξης ξένης ένοπλης δύναμης, αρκετοί διατηρούν επιφυλάξεις. Οι καταχρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης που είχε αναπτύξει ο ΟΗΕ προκάλεσαν απέχθεια προς οποιαδήποτε νέα επέμβαση σε μέρος του πληθυσμού, ενώ η υποστήριξη στην κυβέρνηση του κ. Ανρί αμφισβητείται εντός και εκτός χώρας.

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ άλλωστε μετέφεραν το βακτήριο που προκαλεί τη χολέρα στη νήσο το 2010. Η επιδημία χολέρας που μαινόταν ως το 2019 στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους. Η ασθένεια επανεμφανίστηκε στη χώρα πέρυσι.

Παράλληλα, ο ΟΑΚ έκανε γνωστό πως η Ομάδα Εργασίας του για την Αϊτή θα διεξαγάγει διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν κράτη μέλη και η κυβέρνηση της Αϊτής, διευκρινίζοντας πως ο πρώτος γύρος των συνομιλιών θα κορυφωθεί περί τα μέσα του μήνα.