Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 -

NASA: Δείτε φωτογραφίες από αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν τα πενήντα τελευταία χρόνια


Επί εννιά ολόκληρα χρόνια ο Βρετανός φωτογράφος Μπένεντικτ Ρέντγκροουβ (Benedict Redgrove) φωτογράφιζε στο αρχείο της NASA τεχνουργήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις πέντε δεκαετίες του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Περισσότερες από 200 από αυτές τις φωτογραφίες θα κυκλοφορήσουν σε άλμπουμ με τίτλο «NASA – Past and present dreams of the future», με αφορμή την 50η επέτειο της πρώτης φοράς που ανθρώπινο πόδι πάτησε στο έδαφος του δορυφόρου της Γης.

«Ξέρω ότι οι πρώτες αναμνήσεις είναι κάτι υποκειμενικό, αλλά απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, η πρώτη μου ανάμνηση είναι να είμαι σε ένα καροτσάκι, σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με τις κουρτίνες τραβηγμένες και να βλέπω μια μαυρόασπρη εικόνα με κόκκους ενός ανθρώπου που περπατούσε στη Σελήνη», εξομολογήθηκε ο Ρέντγκροουβ. «Γεννήθηκα τον Μάιο του 1969, οπότε αμφιβάλλω για το αν ήταν η πρώτη προσελήνωση, αλλά είναι η πιο παλιά μου ανάμνηση».

 
nass3nass2nass1nass21nass20
 

Μιλώντας για τα τεχνουργήματα που φωτογράφιζε επί χρόνια – στολές αστροναυτών, μέρη διαστημοπλοίων, πολυάριθμα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι αστροναύτες – ο Βρετανός φωτογράφος τονίζει ότι «αυτά τα αντικείμενα κατέληξαν να συμβολίζουν το σπουδαιότερο ανθρώπινο επίτευγμα».

«Η διέγερση και ο θαυμασμός που γεννούν όλα αυτά τα αντικείμενα είναι κάτι που ελπίζω ότι θα μεταδώσω στον θεατή – την αίσθηση δέους και θαυμασμού, ευλάβιας και απόλυτης χαράς για τα σχέδια και τη μηχανουργική κατασκευή, την ιστορία και την ενέργεια που κάθε αντικείμενο μεταδίδει σ' εμένα» λέει.

nass6
nass5
nass9
 
nass8
nass7
nass44
 

Ο Ρέντγκροουβ ελπίζει ότι αυτοί που θα δουν τις φωτογραφίες θα έχουν την ίδια συναισθηματική αντίδραση που έχει ο ίδιος βλέποντας αυτά τα αντικείμενα. Το άλμπουμ «έχει να κάνει με το να δείξω τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των αντικειμένων. Θέλω να εξερευνήσω την αντίδρασή μας σε αυτές τις μηχανές και αντικείμενα όταν τα βλέπουμε στις μικρολεπτομέρειές τους, καθώς και το τι σημαίνουν για εμάς, τους ανθρώπους».

nass12nass11nass10nass16nass15nass13nass19nass18nass17
 
Ετικέτες: