Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μπάιντεν: Ό,τι απειλεί τις ΗΠΑ θα το καταρρίπτω



«Μην γελιέστε: Αν κάποιο αντικείμενο αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού, θα το καταρρίψω» ξεκαθάρισε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, σπάζοντας την σιωπή του  για την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού αλλά και για τα τρία «άγνωστα αντικείμενα» που οι ΗΠΑ επίσης κατέρριψαν.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από το Πεκίνο,τ ονίζοντας ότι η αμερικανική αντίδραση ήταν ένα «σαφές μήνυμα, ότι η παραβίαση της κυριαρχίας μας είναι απαράδεκτη».

«Επιδιώκουμε τον ανταγωνισμό, όχι τη σύγκρουση με την Κίνα. Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Αλλά δεν ζητώ συγγνώμη» είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει με τον Σι Τζιπίνγκ, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Δεν ήταν κατασκοπευτικά»

«Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν αυστηρότερους κανόνες για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και πιθανή κατάρριψη άγνωστων εναέριων αντικειμένων» είπε, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να εξετάσουν τις αναφορές για UFO.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις «εξωγήινης δραστηριότητας».

Αν και τελικά δεν έκανε γνωστό τι ακριβώς καταρρίφθηκε, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η εκτίμηση των ερευνητών αυτήν την στιγμή, είναι πως τα τρία αντικείμενα ήταν πιθανότατα μπαλόνια  ιδιωτικών εταιρειών που είτε χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς λόγους, είτε μελετούσαν τον καιρό ή πραγματοποιούσαν άλλη επιστημονική έρευνα.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι  χρησιμοποιήθηκαν για κατασκοπεία ή συνδέονται με την Κίνα» υπογράμμισε.

 

«Γνωρίζουμε ότι μια σειρά οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων χωρών, εταιρειών και ερευνητικών οργανισμών, εκμεταλλεύονται αντικείμενα για σκοπούς που δεν είναι κακόβουλοι, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης επιστημονικής έρευνας» δήλωσε, ενώ εξήγησε πως δεν παρατηρήθηκε ξαφνική αύξησή τους, αλλά τώρα εντοπίζονται ευκολότερα καθώς είναι καλύτερη η επιτήρηση από τα αμερικανικά  ραντάρ.

Αιτιολογώντας την κατάρριψή τους ανέφερε τους κινδύνους για την εναέρια κυκλοφορία και το γεγονός οτι σε εκείνη την φάση δεν μπορούσε να αποκλειστεί να το ενδεχόμενο «επιτήρησης ευαίσθητων εγκαταστάσεων των ΗΠΑ».

«Ο στρατός μας μαζί με τον Καναδικό προσπαθούν  να ανακτήσουν τα συντρίμμια, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως τα ευρήματα των ερευνών θα γνωστοποιηθούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο αλλά θα παραμείνουν απόρρητα.