Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Μπάιντεν: Μεταβαίνει στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού ενώ το μεταναστευτικό οξύνεται



Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει την Κυριακή στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αντιμετωπίζοντας ένα από τα πιο πολιτικά φορτισμένα ζητήματα της χώρας, καθώς προετοιμάζεται για την επανεκλογή του.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα σχέδια για τον αποκλεισμό Κουβανών, Αϊτινών και Νικαραγουανών μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, επεκτείνοντας τις εθνικότητες εκείνων που μπορούν να απελαθούν πίσω στο Μεξικό, και η επίσκεψή του στο Ελ Πάσο του Τέξας δεν αναμένεται να αποφέρει νέες πολιτικές τομές.

Αντίθετα, έχει ως στόχο να δείξει ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος παίρνει το θέμα στα σοβαρά, να τερματίσει τις ενοχλητικές ερωτήσεις σχετικά με το πότε σκοπεύει να επισκεφθεί τα σύνορα και να ενισχύσει τις σχέσεις με τη Συνοριοφυλακή, ορισμένοι από τους πράκτορες της οποίας έχουν ενοχληθεί από την αναδίπλωση του Λευκού Οίκου στις σκληρές πολιτικές επιβολής της νομοθεσίας.

REUTERS/Kevin Lamarque

Ο πιο μακροπρόθεσμος στόχος να πιέσει το Κογκρέσο να ψηφίσει νόμους για να διορθώσει το τρικυμισμένο σύστημα μετανάστευσης της Αμερικής είναι απίθανο να πετύχει, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ανέλαβαν πρόσφατα τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι δεξιοί νομοθέτες έχουν επανειλημμένα τορπιλίσει τις προτάσεις μεταρρύθμισης της μετανάστευσης στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Μπάιντεν έστειλε στο Κογκρέσο ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της μετανάστευσης την πρώτη ημέρα της θητείας του. Το σχέδιο ναυάγησε λόγω της αντίθεσης των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι οποίοι μπλόκαραν επίσης το αίτημά του για 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της επιβολής της τάξης των συνόρων.

Ο Μπάιντεν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αναμένεται να συναντηθεί στα σύνορα με νομοθέτες του Κογκρέσου, τοπικούς αξιωματούχους και κοινοτικούς ηγέτες.

Ο Mayorkas δήλωσε την Κυριακή ότι δύο από τα βασικά στοιχεία που οδηγούν στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – οι διεθνείς κρίσεις και η νομοθετική στασιμότητα – είναι εκτός του ελέγχου του προέδρου.

“Απλώς έχουμε να κάνουμε με ένα σπασμένο σύστημα”, δήλωσε ο Mayorkas στους δημοσιογράφους στο Air Force One καθ’ οδόν προς το Τέξας.