Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Μόσχα: Η επιβολή κυρώσεων δεν προάγει τις συζητήσεις για την επίλυση θεμάτων με τις ΗΠΑ



Η επέκταση του καταλόγου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα θέματα στα οποία υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης των δύο χωρών σε ευαίσθητους τομείς, τα οποία συζητήθηκαν στις συνομιλίες του Vladimir Putin με τον Barak Obama τη Δευτέρα.

 

Αυτό ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov σχετικά με την κίνηση της Ουάσινγκτον να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις και σε άλλες ρωσικές εταιρείες.

"Δεν μπορώ να δώσω ακόμα λεπτομέρειες. Μπορώ όμως να επαναλάβω ότι στα θέματα των κυρώσεων υπάρχει μια βασική αρχή που εμείς προτάσσουμε. Είναι η αρχή της αμοιβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία θα εξετάσουμε τη λίστα αλλά χωρίς αμφιβολία η κίνηση αυτή δεν βοηθά με κανένα τρόπο την ανάπτυξη των σχέσεών μας", δήλωσε ο Peskov απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ρωσία θα αντιδράσει στην επέκταση του καταλόγου.

"Εμείς δεν συζητάμε καθόλου για τις κυρώσεις. Δεν συζητάμε ότι κάτι πρέπει να αμβλυνθεί", είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.  

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών της Κρατικής Δούμας Alexey Pushkov χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως "πολιτικό αταβισμό".

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε άλλες 11 ρωσικές εταιρείες στη λίστα των εταιρειών στις οποίες έχουν επιβληθεί οικονομικές κυρώσεις. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται περισσότερες από 80 εταιρείες.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε διεύρυνση της λίστας και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί αφορούν 20 εταιρείες και 17 φυσικά πρόσωπα. Κάποιες από τις εταιρείες είναι θυγατρικές της Gazprom και της Τράπεζας της Μόσχας (Bank of Moscow), ενώ κάποιες άλλες δραστηριοποιούνται στην Κριμαία.