Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

Το μέσο κόστος ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 59% την επόμενη δεκαετίαΤο μέσο κόστος ηλιακής και αιολικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 26% με 59% ως το 2025, αν ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες, ο αυξημένος ανταγωνισμός, οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι οικονομίες κλίμακας είναι οι παράγοντες που μπορούν να ρίξουν το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 59% για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, κατά 35% για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, κατά 26% για τη χερσαία αιολική ενέργεια και κατά 43% τοις εκατό για τη συγκεντρωμένη ηλιακή ενέργεια.

«Έχουμε ήδη δει δραματικές μειώσεις του κόστους στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, και η έκθεση αυτή δείχνει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να μειώνονται, χάρις σε διαφορετικούς παράγοντες της τεχνολογίας και της αγοράς», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του IRENA, Αντνάν Αμίν.

 

«Δεδομένου ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι ήδη οι πιο φτηνές πηγές παραγωγής ενέργειας σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, η περαιτέρω μείωση του κόστους θα διευρύνει αυτή την τάση και θα ενισχύσει επιχειρηματικά την στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.

Η έκθεση υπολογίζει ότι το 2025, ο παγκόσμιος μέσος όρος του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή και χερσαία αιολική ενέργεια θα είναι τέσσερα με πέντε σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι ήδη χαμηλότερη σε μερικές μεγάλες αγορές.