Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μέρκελ: Μόνο ενωμένοι μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση του κορωνοϊού



Η πανδημία ήταν μια κρίση την οποία η Ευρώπη μόνο ενωμένη μπορούσε να αντιμετωπίσει, τόνισε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάληψης χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε δε ότι «η ΕΕ πρέπει να είναι μια ενότητα η οποία μπορεί και να αλλάζει μια συνθήκη, εάν είναι απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού κατέστη σαφές ότι ορισμένα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαδικτυακό «Europa Forum» που διοργανώνει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός WDR. Μια κρίση, όπως η πανδημία, αποτελούσε ένα ισχυρό εξωτερικό σοκ, το οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, συνέχισε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι μια τόσο ισχυρή απειλή θα μπορούσε και να είχε οδηγήσει την Ευρώπη σε διάσπαση. «Γι' αυτό υποστηρίζω την ανάληψη χρέους από την ΕΕ», τόνισε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κάτι ανάλογο δεν ήταν η ενδεδειγμένη πολιτική κατά την κρίση του ευρώ. Σημείωσε επιπλέον ότι η Ευρωζώνη και η Ζώνη Σένγκεν αποτελούσαν πολύ ωραίες ιδέες, οι οποίες δεν είχαν δοκιμαστεί πραγματικά πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση και τον κορωνοϊό.

Η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν θα καταρρεύσει από τον ανταγωνισμό με τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά, επισήμανε, «θα πρέπει να παρουσιάσει τα συμφέροντά της με κυρίαρχο τρόπο». Αναφερόμενη στη σχέση της Γερμανίας με την Γαλλία, η 'Αγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για «τους πιο στενούς φίλους και συνεργάτες, αλλά και τους πιο συναρπαστικούς, καθώς δεν έχουν πάντα τις ίδιες απόψεις». Η γαλλογερμανική φιλία χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι βρίσκουμε τελικά μια κοινή προσέγγιση και αυτό είναι σημαντικό για την ευρωπαϊκή ικανότητα δράσης, πρόσθεσε η ίδια, ενώ σε ό,τι αφορά την Κίνα, παραδέχθηκε ότι η σχέση με την ΕΕ παραμένει τεταμένη. Έκανε μάλιστα λόγο για «κλιμάκωση», αλλά και για προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει πάντα να συζητώνται και στα οποία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. «Πρόκειται για κάτι που εξακολουθούμε να συζητούμε, αλλά η Κίνα είναι μια σημαντική χώρα στον κόσμο. Δεν γίνεται (να προχωρήσουμε) χωρίς συνομιλίες και χωρίς προσπάθεια να συμφωνήσουμε σε κοινά κριτήρια, αλλά για λόγους διεθνούς διπλωματίας πρέπει και σε τέτοιες εποχές να παραμένουμε στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα έκανε διαφορετικά, αν μπορούσε να γυρίσει πίσω τον χρόνο, η Καγκελάριος προτίμησε να απαντήσει περιφραστικά: «Η μέθοδος εργασίας μου ήταν πάντα να συνδέω και πάντα να διευθετώ συγκρούσεις. Αλλά υπάρχει σίγουρα και η μέθοδος της φόρτισης της έντασης. Το μόνο το οποίο ενδεχομένως βλέπω είναι ότι σήμερα μπορούμε ευκολότερα να αλλάζουμε συνθήκες», δήλωσε, αλλά προτίμησε να αφήσει την αξιολόγηση «σε άλλους». Αντιθέτως, όταν ρωτήθηκε ως τι δεν θα ήθελε να την θυμάται ο κόσμος μετά τη θητεία της, ήταν ξεκάθαρη: «Ως τεμπέλα!», απάντησε.

Η Καγκελάριος Ά. Μέρκελ στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και τονίζει ότι σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εμπλακεί και η Χαμάς

Το Βερολίνο αναγνωρίζει και στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, δήλωσε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να συνεισφέρει στις διπλωματικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της περιοχής. Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνουν και έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς.

«Υπάρχει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και το στηρίζουμε. Γι' αυτό και είναι σωστό το γεγονός ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται πολύ δραστικά τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά όμως θέλουμε να συνεισφέρουμε στις διπλωματικές προσπάθειες για την διασφάλιση μακροπρόθεσμης και βιώσιμης κατάστασης στην περιοχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου «Europa Forum» που διοργανώνει το δημόσιο κανάλι WDR. Ερωτώμενη εάν στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλέκεται και η Χαμάς, η Καγκελάριος απάντησε καταφατικά: «Και βέβαια πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες με την Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Χωρίς τη Χαμάς δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός», σημείωσε και ανέφερε ότι η Αίγυπτος και άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ήδη να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης. Ειδικά μάλιστα για την Αίγυπτο, επισήμανε ότι «αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό μεγάλο παίκτη σε μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός». Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δυνατότητες παρέμβασής της, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί ασφαλώς να λύσει μονομιάς όλες τις διεθνείς διενέξεις - και σίγουρα όχι της Μέσης Ανατολής που είναι από τις πιο περίπλοκες».

Αναφερόμενη στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Ισραήλ και των εβραίων, η 'Αγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε ότι «αντισημιτικές δηλώσεις καταδικάζονται στην Γερμανία με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

 ΠΗΓΗ; ΑΠΕ-ΜΠΕ