Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεντβέντεφ: Σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας η Κύπρος



O πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νμίτρι Μεντβέντεφ προσφωνώντας τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση τους, στη Μόσχα, ανέφερε πως η  Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας, σημειώνοντας πως θα υπογραφούν σημαντικά διμερή έγγραφα, μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας και πως η επίσκεψη Αναστασιάδη αποτελεί μια καλή ευκαιρία να «συγχρονίσουμε τα ρολόγια μας, να ανταλλάξουμε απόψεις».

Ανέφερε πως υπάρχει επωφελής συνεργασία και μεταξύ των κυβερνήσεων των δυο χωρών και μεταξύ των επιχειρηματιών τους, και πως αναπτύσσεται ενεργά και ο πολιτισμικός τους διάλογος.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην αντιφώνησή του εξέφρασε ικανοποίηση γιατί αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα κατά την πενταετή του θητεία. «Μια επίσκεψη που συμβολίζει πολλά. Τους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που μας συνδέουν, την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για την διαχρονική στήριξη στο δυστυχώς ακόμα υπάρχον κυπριακό πρόβλημα». «Αλλά οι σχέσεις μας» συμπλήρωσε «δεν περιορίζονται μόνο στις θέσεις αρχής της ρωσικής Κυβέρνησης, είναι και οι σχέσεις και οι ομοιότητες που έχουμε ως λαοί, είτε ιστορικοί είτε θρησκευτικοί είτε πολιτισμικοί κάτι που ενισχύεται και με τις σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων μέσα από μια σειρά διακρατικών συμφωνιών ή μνημονίων συναντίληψης και με τις αυριανές συμφωνίες που θα υπογραφούν θα υπάρχει συνολικά ένας αριθμός 67 συμφωνιών, κάτι που αποδεικνύει το πόσο στενά συνεργαζόμαστε σε πλειάδα τομέων». 
Την ιδία ώρα, σημείωσε, «πρέπει να πω και για την οικονομική στήριξη που έχει η Κύπρος από την παρουσία επιχειρηματικών κύκλων ή ακόμα και ισάριθμου με τον πληθυσμό, τουρισμού από τη Ρωσία».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την Οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.