Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μέι: Πιθανή η ελεύθερη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία



Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της «φάσης εφαρμογής» μετά το Brexit, ανέφερε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι, η οποία ενεργοποίησε τη διαδικασία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι αναμένει μία φάση εφαρμογής ή μεταβατικής συμφωνίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των διετών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.

Αν και δεν έδωσε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η μεταβατική φάση, δήλωσε ότι εάν η Βρετανία θέλει να διατηρήσει το status quo πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα πρέπει να αποδεχθεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης προσώπων, κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.

Όταν ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση αποκλείει την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου και αφού θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τερέζα Μέι αρνήθηκε να αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το BBC που αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όταν θα έχουμε συμφωνήσει ποια θα είναι η νέα σχέση στο μέλλον, θα είναι αναγκαίο να υπάρξει τότε μία περίοδος που οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα προσαρμόσουν τα συστήματα κλπ», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία.

Η ανησυχία για τη μετανάστευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε σημαντικό λόγο για την ψήφο υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου και η Μέι έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί την ανησυχία αυτήν μη ζητώντας συμμετοχή στην ενιαία αγορά, η οποία θα σήμαινε και ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Και πρόσθεσε ότι η Βρετανία «θα έχει τον έλεγχο των συνόρων και τον έλεγχο της μετανάστευσης», σύμφωνα με το BBC.

Αναφερόμενη στην ίδια συνομιλία με τους δημοσιογράφους η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Μέι δήλωσε πως η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει μία νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το Brexit το 2019, λέγοντας ότι υφίσταται ένα «νομικό πλαίσιο ως προς τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διεξαγάγει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, η Μέι δήλωσε ότι όταν η χώρα της θα αποχωρεί από την ΕΕ, «το σωστό είναι όλοι να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι μελλοντικές ρυθμίσεις, η μελλοντική σχέση, η μελλοντική σύμπραξη μεταξύ ημών και της ΕΕ».