Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Μεγάλη απογοήτευση για τους Σουηδούς: Τα σουηδικά κεφτεδάκια δεν είναι από τη Σουηδία



Η αλήθεια έρχεται διά στόματος -ή καλύτερα, διά του επίσημου λογαριασμού στο Twitter...- της ίδιας της Σουηδικής κυβέρνησης και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης: το φαγητό-σήμα κατατεθέν της χώρας, τα περίφημα σουηδικά κεφτεδάκια... δεν είναι σουηδικά. 

Με την επίμαχη ανάρτηση στο Twitter, η σουηδική κυβέρνηση ενημέρωσε τον πλανήτη ότι «τα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα στηρίζονται σε μια συνταγή που έφερε στη χώρα ο βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα».

Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη προκάλεσε απίστευτα σχόλια στα social media: «Όλη μου η ζωή ήταν ένα ψέμα...» έγραψε ένας Σουηδός, ενώ Τούρκοι μετανάστες ζήτησαν τα κεφτεδάκια να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό τους όνομα, ήτοι «kofte».

Για να αποφευχθούν τα... παρατράγουδα, η σουηδική κυβέρνηση έσπευσε να προσθέσει ότι «για την πληροφόρησή σας, ο καφές μας αρέσει περισσότερο από τα κεφτεδάκια. Κάποτε ο καφές είχε απαγορευτεί στη Σουηδία», ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ πήραν πιο σοβαρά την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη». 

Πάντως, τα σουηδικά κεφτεδάκια διαφέρουν από τα τουρκικά: περιέχουν και χοιρινό κρέας και σερβίρονται με σος...