Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Με το «My way» ξεκίνησε η νέα εποχή ΤράμπΟ πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διάλεξε το γνωστό  και συμβολικό τραγούδι του Φρανκ Σινάτρα «My Way»   για να χορέψει μαζί με την σύζυγό του, Μελάνια, για πρώτη φορά ως προεδρικό ζεύγος.

«Τα κατάφερα με τον δικό μου τρόπο και όπως εγώ ήθελα» είναι το μήνυμα που έστειλε εμμέσως ο Τραμπ σε όλο τον πλανήτη, δείχνοντας κιόλας ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη διχαστική ρητορική του. Στη διάρκεια του καθιερωμένου Liberty Ball, δηλαδή της Χοροεσπερίδας για την Ελευθερία και αφού ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της τελετής ανάληψης καθηκόντων Προέδρου των ΗΠΑ, ο Τραμπ επαναλάμβανε τη διάσημη φράση του Σινάτρα καθώς λικνιζόταν με ύφος θριαμβευτή στο ρυθμό του «My Way» και πάντα με το δεξί του χέρι να αγκαλιάζει σφιχτά τη Μελάνια από τη μέση της. 

«Ορίστε, λοιπόν, που τα καταφέραμε» είπε καταχειροκροτούμενος από τους οπαδούς του ο νέος Πλανητάρχης «το ξέραμε ότι θα νικήσουμε και νικήσαμε. Ακόμη και εκείνοι που δεν ήταν και τόσο καλοί μαζί μου, σήμερα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν σήμερα ότι τα πήγα περίφημα». Και ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να πικάρει τους επικριτές του λέγοντας ότι «φυσικά και θα παραμείνω ενεργός στο twitter. Γιατί έτσι μπορούμε να παρακάμπτουμε τα ανέντιμα ΜΜΕ».

Ενώ το ζεύγος Ντόναλντ και Μελάνιας Τραμπ παρέστη στην επόμενη χοροεσπερίδα, αυτή των Ενόπλων Δυνάμεων, από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου διαγράφηκαν τα κύρια επιτεύγματα της προεδρίας Ομπάμα και εξαφανίστηκαν οι αναφορές στα δικαιώματα επιμέρους κοινοτήτων όπως οι ομοφυλόφυλοι. Η έμφαση πλέον δίνεται εξ ολοκλήρου στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Τι φόρεσε η Μελάνια

Τελικά υπάρχει απάντηση στην απορία που ταλάνισε την ανθρωπότητα εξίσου όσο με το περιεχόμενο της ομιλίας Τραμπ, την πρώτη απόφαση που υπέγραψε διατάζοντας περικοπές πόρων για το σύστημα υγείας Obamacare το οποίο θα καταργήσει άμεσα, αλλά και τις βίαιες διαδηλώσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον εναντίον του νέου Προέδρου: Η ολόσωμη, μάξι τουαλέτα στο χρώμα του ελεφαντόδοντου που φόρεσε η Μελάνια στο Liberty Ball φέρει την υπογραφή του Hervé Pierre. Πρόκειται για έναν σχεδιαστή υψηλής ραπτικής γαλλικής καταγωγής, συνεργάτη επί 14 χρόνια του οίκου της Carolina Herera. 

Ο Hervé Pierre δήλωσε ότι «έχω σταθεί στ' αλήθεια πολύ τυχερός, διότι στα 20 χρόνια που ζω στην Αμερική έχω ντύσει όλες τις Πρώτες Κυρίες: Την κα Κλίντον όταν εργαζόμουν στον Oscar de la Renta, τις κυρίες Μπους και Ομπάμα στην Carolina Herrera. Τώρα έχω την τύχη και την τιμή να ντύσω και την Μελάνια Τραμπ, αυτή τη φορά όμως με τη δική μου υπογραφή. Η κα Τραμπ ξέρει ακριβώς τι της αρέσει, οι συζητήσεις μεταξύ μας ήταν και είναι πολύ απλές. Γνωρίζει τη μόδα, καθώς είναι πρώην μοντέλο. Ξέρει επίσης τη διαδικασία του ραψίματος, επομένως μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν συζητούμε για τη σχεδίαση μιας τουαλέτας».

Πρώτα η Αμερική

Ο Τραμπ ξεκίνησε την πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος εξαίροντας τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα και την σύζυγό του Μισέλ για την ευγενική βοήθεια που προσέφεραν κατά τη μεταβίβαση της εξουσίας, σημειώνοντας πως επέδειξαν «μεγαλοπρέπεια». 

Κατόπιν δήλωσε: «Εμείς, οι πολίτες της Αμερικής ενώνουμε πλέον τις δυνάμεις μας σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξαναχτίσουμε από την αρχή την χώρα μας και να την κάνουμε ξανά σπουδαία για όλους τους πολίτες. Μαζί θα καθορίσουμε την πορεία της Αμερικής και όλου του κόσμου, για τα επόμενα χρόνια».

Όπως τόνισε, μέχρι τώρα μια μικρή ομάδα στην Ουάσινγκτον έβγαινε κερδισμένη «εις βάρος του λαού». «Το σύστημα προστάτευε τον εαυτό του αλλά όχι τους πολίτες της χώρας μας. Οι νίκες τους δεν ήταν οι δικές σας νίκες. Οι θρίαμβοί τους δεν ήταν δικοί σας θρίαμβοι. Ενώ εκείνοι γιόρταζαν στη πρωτεύουσα του έθνους μας, οι φτωχές οικογένειες της Αμερικής δεν μπορούσαν να το κάνουν. Όλα αυτά αλλάζουν από αυτή κιόλας τη στιγμή. Επειδή αυτή η στιγμή είναι η δική σας στιγμή. Ανήκει σ' εσάς. Αυτή είναι η δική σας μέρα, η δική σας γιορτή και οι ΗΠΑ είναι πλέον η δική σας χώρα».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Τραμπ σκιαγράφησε μια «εικόνα χάους» για τη σημερινή Αμερική. «Το έγκλημα, οι συμμορίες και τα ναρκωτικά έχουν κλέψει τόσες πολλές ζωές. Αυτό το μακελειό σταματά εδώ και τώρα», σημείωσε ο νέος πρόεδρος.

«Από εδώ και στο εξής, η Αμερική θα έχει προτεραιότητα» τόνισε ο νέος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η προστασία της κυβέρνησής του θα φέρει μεγάλη ευημερία στη χώρα. «Θα πολεμήσω για εσάς με όλες μου τις δυνάμεις και δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ. Η Αμερική θα αρχίσει ξανά να κερδίζει. Θα επανακτήσουμε τις δουλειές, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας», υπογράμμισε, εξηγώντας πως αυτό θα το πετύχει με δύο απλούς κανόνες: «Αγόραζε αμερικάνικα προϊόντα» και «Προσλάμβανε Αμερικάνους».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική του ο Τραμπ δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα ενισχύσει τις παλιές συμμαχίες και θα συνάψει καινούριες». Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι επί χρόνια οι ΗΠΑ «επιχορηγούσαν τους στρατούς άλλων χωρών», χωρίς να διευκρινίσει όμως σε ποιες χώρες αναφερόταν.

Όπως τόνισε ο Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους σε κανέναν, αλλά θα «λάμψουν» δίνοντας το παράδειγμα που θα θέλουν να ακολουθήσουν όλοι. Στη συνέχεια, υποσχέθηκε για μία ακόμη φορά να εξαλείψει την «ακραία ισλαμική τρομοκρατία» από προσώπου Γης, πλέκοντας το εγκώμιο του πατριωτισμού. «Θα ανακαλύψουμε εκ νέου την αφοσίωση που πρέπει να τρέφουμε ο ένας για τον άλλο. Όταν ανοίγεις την καρδιά σου στον πατριωτισμό δεν υπάρχει πια χώρος για προκαταλήψεις. Η Βίβλος αναφέρει πόσο όμορφη είναι η ζωή όταν οι άνθρωποι ζουν ενωμένοι», ανέφερε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

«Όταν η Αμερική είναι ενωμένη, είναι ασταμάτητη»

«Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος. Είμαστε προστατευμένοι και θα είμαστε πάντα προστατευμένοι από την αστυνομία και τον στρατό και, το πιο σημαντικό, θα μας προστατέψει ο Θεός», ανέφερε ο Τραμπ στη συνέχεια της ομιλίας τους.

«Τέρμα πια τα κούφια λόγια, τώρα σειρά έχουν οι πράξεις», τόνισε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας «Δεν θα αποτύχουμε. Η χώρα μας θα ακμάσει ξανά».
Οι πρώτες επίσημες πράξεις του Τραμπ

Στις πρώτες πράξεις του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα τα έγγραφα με τα οποία προτείνει στη Γερουσία τους υποψήφιους υπουργούς του και ζητά επίσης την ανακήρυξη μιας εθνικής ημέρας πατριωτισμού, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Λίγο μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ υπέγραψε επίσης μια τροπολογία με βάση την οποία επιτρέπεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας ο απόστρατος στρατηγός του σώματος των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις.