Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Μαρτυρίες σοκ από κρατούμενες του Άσαντ



Τις μαρτυρίες δεκάδων γενναίων γυναικών από τη Συρία που υπήρξαν πολιτικές κρατούμενες στις φυλακές του Μπασάρ Αλ Άσαντ και υπέστησαν δεκάδες βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της παράνομης κράτησής τους δημοσιεύει σήμερα ο Guardian, με τις λεπτομέρειες των αφηγήσεών τους να προκαλούν πραγματικό αποτροπιασμό. 

Ίσως η πιο σοκαριστική μαρτυρία των γυναικών που μοιράστηκαν τις φρικιαστικές ιστορίες τους με ένα δίκτυο εξόριστων Σύρων γιατρών και δικηγόρων, με σκοπό τη μελλοντική δίωξη των υπευθύνων, είναι εκείνη της «Ζαχίρα».

Η Ζαχίρα (όχι το αληθινό της όνομα) ήταν 45 χρονών όταν συνελήφθη στον εργασιακό της χώρο, σε ένα προάστιο της Δαμασκού το 2013. Αμέσως μόλις έφτασε στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Al Mezzeh, την έγδυσαν για να της κάνουν σωματικό έλεγχο, την έδεσαν σε ένα κρεβάτι και έπειτα τη βίασαν πέντε στρατιώτες.

Για τις επόμενες 14 μέρες, η γυναίκα υποβαλόνταν επανειλημμένα είτε σε βιασμούς είτε σε απειλές για σεξουαλική κακοποίηση. 

Κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης, κατά την οποία καταγγέλλει ότι βιάστηκε «με κάθε δυνατό τρόπο», ένας στρατιώτης τραβούσε με κάμερα την κακοποίηση και έπειτα απείλησε να δείξει το βίντεο στην οικογένεια της και τους γνωστούς της.

Για τους υπόλοιπους πέντε μήνες, η άτυχη γυναίκα μεταφερόταν από τη μία φυλακή στην άλλη. Οι βιασμοί και οι ξυλοδαρμοί δεν σταματούσαν ποτέ, ενώ οι βασανιστές της άρχισαν σύντομα να χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους για να την κάνουν να ομολογήσει τα φανταστικά της εγκλήματα, μεταξύ των οποίων το ηλεκτροσόκ και ένα είδος φάλαγγας.

Μεταξύ των ανακρίσεων στο Al Mezzeh, η Ζαχίρα κρατούνταν σε ένα κελί 1Χ1, χωρίς παράθυρο. Στη διαβόητη φυλακή Adra όπου μεταφέρθηκε στη συνέχεια, η 45χρονη κοιμόταν σε έναν θάλαμο διαστάσεων 3Χ4 μ. μαζί με άλλες 49 γυναίκες. Ήταν τόσο στριμωγμένα, που ήταν αναγκασμένες να κοιμούνται με βάρδιες ενώ τους επιτρεπόταν να πάνε τουαλέτα μόνο κάθε 12ωρο και να πλένονται κάθε 40 μέρες.

Η Ζαχίρα απελευθερώθηκε από τη φυλακή μόνο όταν η κατάσταση της υγείας της χειροτέρεψε τόσο που οι δεσμοφύλακές της πίστεψαν ότι θα πέθαινε. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, οι γιατροί τη διέγνωσαν με ηπατίτιδα, πνευμονία και αναιμία. Χρειάστηκε να παραμείνει κλινήρης 4 μήνες για να συνέλθει ενώ υποβλήθηκε και σε δεκάδες χειρουργεία λόγω της τεράστιας ζημιάς που είχαν προκαλέσει στο αναπαραγωγικό της σύστημα οι επανειλημμένοι βιασμοί.

Εκτός από τη συγκεκριμένη μαρτυρία, υπάρχουν αναρίθμητες άλλες που προκαλούν ανατριχίλα: Μεταξύ τους, εκείνη μιας εγκύου γυναίκας που συνελήφθη επειδή ο γιατρός άνδρας της ήταν ύποπτος για τη χορήγηση φαρμάκων σε αντάρτες. Καθημερινά έβλεπε τους στρατιώτες να σέρνουν δεκάδες πτώματα μπροστά από το κελί της, τα οποία άφηναν χνάρια από αίμα στο πάτωμα. «Οι φωνές όσων βασανίζονταν ακόμα με στοιχειώνουν» δήλωσε στην κατάθεσή της.

Μια άλλη κρατούμενη κατέθεσε ότι την κρατούσαν αιχμάλωτη επί μέρες σε ένα κελί γεμάτο πτώματα, έχοντας αφήσει δίπλα της επίτηδες ένα ξυράφι για να την κάνουν να αυτοκτονήσει.