Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μαλαισία: Για πρώτη φορά πολίτης καταδικάστηκε για διάδοση ψευδών ειδήσεων



Ένας Δανός πολίτης καταδικάστηκε σήμερα από το Μαλαισιανό δικαστήριο για τις αβάσιμες επικρίσεις του εναντίον της αστυνομίας σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή είναι η πρώτη καταδίκη βάσει του νέου νόμου για τις ψευδείς ειδήσεις.

Ο Σάλαχ Σάλεμ Σάλεχ Σουλεϊμάν, 46 ετών, κατηγορούνταν για διασπορά ψευδών ειδήσεων αφού ανήρτησε στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο κατηγορούσε την αστυνομία ότι χρειάστηκε 50 λεπτά για να επέμβει μετά την κλήση που έλαβε για μια επίθεση με πυρά εναντίον Παλαιστίνιου καθηγητή στις 21 Απριλίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επενέβη μόλις 8 λεπτά μετά την κλήση και η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του Σουλεϊμάν ήταν ότι «διέσπειρε ψευδείς ειδήσεις μέσω ενός βίντεο στο YouTube με κακή πρόθεση».

Ο ίδιος είπε: «Δέχθηκα ότι έκανα λάθος (…) Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όλους στη Μαλαισία, όχι μόνο στη μαλαισιανή αστυνομία»

Ο κατηγορούμενος, Δανός πολίτης με καταγωγή από την Υεμένη, που δεν εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο στη δίκη, δήλωσε ένοχος, όμως πρόσθεσε ότι ανήρτησε το βίντεο σε μια «στιγμή οργής» και πρόσθεσε ότι δεν σκόπευε να βλάψει κανέναν.

Ο δικαστής επέβαλε πρόστιμο 2.100 ευρώ στον Σουλεϊμάν, ο οποίος τελικά θα εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός μήνα καθώς δεν μπορούσε να καταβάλει το πρόστιμο.

Η Μαλαισία είναι μεταξύ των πρώτων λίγων χωρών που έχουν νομοθετήσει κατά των ψευδών ειδήσεων. Επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι έχει στόχο να φιμώσει τους διαφωνούντες και να περιορίσει την ελευθερία του λόγου ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 9 Μαΐου.

Οι ένοχοι μπορούν να καταδικαστούν να πληρώσουν πρόστιμό έως και 105.000 ευρώ και σε ποινή κάθειρξης έως και έξι ετών.