Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μακρόν και Τουσκ «θα συνεργαστούν άμεσα» για τις αλλαγές στην ΕΕ


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να συνεργάζεται άμεσα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, «χρειάζεται μία νέα και φιλόδοξη πολιτική».

«Πιστεύω βαθιά στην αναμόρφωση της Ευρώπης. Βασίζομαι στον πρόεδρο Τουσκ και την ηγεσία του για να προχωρήσει αυτή η αναμόρφωση» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μακρόν λίγο πριν οι δύο άνδρες παρακαθήσουν σε δείπνο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο:

«Έχω έρθει με ένα απλό μήνυμα. Η Ευρώπη χρειάζεται την ενέργειά σας, τη φαντασία και το κουράγιο σας. Και όταν λέω "Ευρώπη" δεν σκέφτομαι τα θεσμικά όργανα, αλλά τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που βλέπουν τη νίκη σας ως σημάδι ελπίδας. Ελπίδα για μια Ευρώπη που προστατεύει, νικά και ατενίζει το μέλλον.»

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Αναφορικά με την συνάντηση ο Λεμέρ δήλωσε ότι «θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση και τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για μια νέα δυναμική και πραγματική ώθηση στην ολοκλήρωση της ευρωζώνης». 

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κάνουμε καλή δουλειά μαζί ( με τον Σόϊμπλε)» πρόσθεσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «τούτο προϋποθέτει ότι η Γαλλία θα πρέπει προσέξει τα οικονομικά της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους».