Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λιβύη: Τουλάχιστον 400 κρατούμενοι δραπέτευσαν από φυλακή



Περίπου 400 κρατούμενοι δραπέτευσαν το βράδυ της Κυριακής στη Λιβύη, από μια φυλακή στα νότια προάστια της Τρίπολης, όπου εδώ και μία εβδομάδα σημειώνονται αιματηρές μάχες.

Όπως έγινε γνωστό από τη δικαστική αστυνομία, οι κρατούμενοι, αφού στασίασαν, κατάφεραν να ανοίξουν τις πόρτες και να φύγουν. Στο σωφρονιστικό κατάστημα Αΐν Ζάρα επικρατούσε ένταση και λόγω των συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων οργανώσεων κοντά στο κτήριο.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν οι κρατούμενοι αυτοί ήταν κατάδικοι του κοινού ποινικού δικαίου ή αν συνδέονται με ένοπλες ομάδες.

Οι φύλακες δεν αντέδρασαν, προκειμένου «να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των κρατουμένων» ανέφερε η αστυνομία.

Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους στη φυλακή Αΐν Ζάρα είναι είτε ποινικοί, είτε πρώην υποστηρικτές του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, οι οποίοι καταδικάστηκαν για αδικήματα, κυρίως φόνους, που διέπραξαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 2011.

Αντίπαλες οργανώσεις συγκρούονται από την περασμένη Δευτέρα, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, στα νότια προάστια της πρωτεύουσας. Από τις μάχες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 άνθρωποι και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.