Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Κυπριακό: Επιστρέφει στην Ελβετία την Πέμπτη ο Γκουτέρες



Στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κυπριακό, επιστρέφει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε, σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ερωτηθείς τι άλλαξε και επιστρέφει στην Ελβετία ο γ.γ. του ΟΗΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σημαντική χαρακτήρισε την επιστροφή του γ.γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και έκανε λόγο για αργή πρόοδο.

Ερωτήματα από την Ελλάδα για τη συνθήκη συμμαχίας

Δέκα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο κατέθεσε η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος από τον χώρο της Διάσκεψης για το Κυπριακό το βράδυ της Τρίτης, «σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει».

Τα ερωτήματα, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά.

Ο κ. Κοτζιάς κατήγγειλε ότι «κάποιοι κάνουν γύρω - γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».

«Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει», πρόσθεσε.