Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 -

Κυπριακό: Επαφές Αναστασιάδη με Γιούνκερ - ΤουσκΗ πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου τόσο και στο πλαίσιο ιδιαιτέρων συναντήσεων.

Χωρίς προτάσεις του ΟΗΕ το έγγραφο Άιντε εν όψει Διάσκεψης

Δεν περιλαμβάνονται προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο έγγραφο - προσχέδιο που επέδωσε την Τετάρτη στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, για την νέα διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου.

Το έγγραφο αποτελείται από 8 - 9 σελίδες και φέρει τον τίτλο «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, τα βασικά σημεία του εγγράφου είναι τα εξής:

  • γίνεται σαφές ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ασφάλεια-εγγυήσεις, ώστε να διευκολύνει το αμοιβαίο αποδεχτό αποτέλεσμα
  • επισημαίνεται ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης
  • τονίζεται ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια-εγγυήσεις» είναι ευαίσθητο στις συνομιλίες και θα επηρεάσει τη συνολική λύση
  • καταγράφεται ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως οι αρχές τις ΕΕ πρέπει να αντανακλώνται στη λύση
  • η φιλοσοφία του εγγράφου εδράζεται πάνω στη φιλοσοφία των εργασιών που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μον Πελεράν στη συνάντηση των τεχνοκρατών, και ενσωματώνει τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε αυτή.

Την Δευτέρα, το έγγραφο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου.