Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κυπριακό: Έγινε καλή αρχή, είπαν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ



Οι συνομιλίες για το Κυπριακό άρχισαν σήμερα, Τετάρτη, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας με «εποικοδομητικό» τρόπο και σε «θετική ατμόσφαιρα», δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική αρχή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν υπογράμμιζε τη «θετική ατμόσφαιρα» και μια «αξιοσημείωτα θετική στάση».

Όπως ανέφερε ο κ. Άιντε, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο Κύπρου, το απόγευμα θα ξεκινήσει τις εργασίες του το δεύτερο τραπέζι, μετά και τη συνάντηση των διαπραγματευτών, επί των δικοινοτικών θεμάτων που εκκρεμούν.

Στη δεύτερη διαδικασία, όπως είπε, «θα δοθεί έμφαση στο εδαφικό και περιουσιακό».

«Πρέπει να έχουμε μία αλληλένδετη διαδικασία. Αυτά τα δύο τραπέζια θα είναι συνεχώς ενεργά και θα παραμείνουν ανοιχτά. Είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε, ο κ. Άιντε είπε πως το έγγραφο δεν έχει αποσυρθεί, αλλά δεν είναι κοινό και έτσι δεν χρησιμοποιείται.

Πρόσθεσε ακόμη πως όλοι πήγαν στο Κραν Μοντάνα για να επιλύσουν το πρόβλημα. «Να σκεφτούμε όλοι έξω από το πλαίσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως οι δύο ηγέτες έχουν πάει τη διαδικασία πιο μακριά από τους προκατόχους τους.

Επιπρόσθετα, ο κ. Φέλτμαν είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στηρίζει πλήρως τη διαδικασία.

«Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέχεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας:

«Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού».