Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 -
Συννεφιά

4 °C

Σήμερα, 22. Ιανουαρίου 2022

Κρίσιμη η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε μια ημέρα μετά το πραξικόπημαΚρίσιμη παραμένει η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε, μια μέρα αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξάγει εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον του 93χρονου δικτάτορα Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο οποίος κυβερνά επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της εξουσίας του Μουγκάμπε. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, Γκρέις, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, το βράδυ της Τετάρτης ως απεσταλμένοι του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Μουγκάμπε, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Ζούμα απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Μουγκάμπε είπε στον Ζούμα σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Ο Μουγκάμπε θεωρείται στη Δύση τύραννος καθώς χειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο την οικονομία του πάλαι ποτέ σιτοβολώνα της περιοχής, και δεν δίστασε να ασκήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία της πρώην αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μουγκάμπε απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, 75 ετών, επειδή έκρινε πως δεν ήταν «πιστός» στον ίδιο. Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Γκρέις Μουγκάμπε για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν.