Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός: Παρατάθηκαν μέχρι τις 11 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο



Παράταση έως τις 11 Μαΐου πήραν τα περιοριστικά μέτρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ερχόμενος σε διαμετρική αντίθεση με τις θέσεις που εκφράζει ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου — ο αρχηγός του κράτους αξιώνει να ξαναρχίσει άμεσα το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα — ο κυβερνήτης Γουίλσον Βίτσελ παρέτεινε με διάταγμά του την ισχύ της εντολής του να κλείσουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα γήπεδα και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων. Επανέλαβε επίσης τη «σύστασή του» προς τους πολίτες να μη συχνάζουν στις παραλίες.

Μόνο οι απολύτως απαραίτητες επιχειρήσεις θα παραμείνουν ανοικτές, όπως τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα αρτοποιεία, με σεβασμό των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Πάντως, ο Βίτσελ σημείωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα O Globo ότι δεν εξετάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων, όπως η υποχρεωτική καραντίνα για τους πάντες.

«Δεν σκέφτομαι το απόλυτο κλείσιμο», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης.

Τα μέτρα περιορισμού, που εφαρμόζονται από τα τέλη του Μαρτίου και τυπικά θα αίρονταν χθες Πέμπτη, είναι μάλλον χαλαρά, καθώς η τήρησή τους δεν είναι υποχρεωτική· έτσι, αρκετοί κάτοικοι επέλεξαν να βγουν τις τελευταίες ημέρες από το σπίτι για να πάνε σε παραλίες και πάρκα, ενώ τα νοσοκομεία στην πολιτεία πλησιάζουν στον κορεσμό και η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται περί τα μέσα του Μαΐου.

Στην ομώνυμη πρωτεύουσα της πολιτείας, όπου ζουν πάνω από έξι εκατομμύρια κάτοικοι, ο δήμος ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ο περιορισμός παρατείνεται ως τη 15η Μαΐου.

«Με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να σημειώνει άνοδο στην πόλη, παραμένει ακόμη πολύ σημαντικό ο καθένας μας να μείνει σπίτι. Αυτό δεν αφορά τον καθένα και την καθεμία από εμάς μόνο, μας αφορά όλους», τόνισε στην ανάρτησή της η δημοτική αρχή.

Η πανδημία του κορονοϊού επισήμως έχει στοιχίσει τη ζωή σε 5.901 ανθρώπους στη Βραζιλία επί συνόλου 85.380 κρουσμάτων, κατά τον επίσημο απολογισμό. Επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως οι αριθμοί που ανακοινώνονται από τις αρχές είναι πολύ υποτιμημένοι και οι πραγματικοί ενδέχεται να είναι ως και δεκαπενταπλάσιοι.

Στην πολιτεία Ρίο (17 εκατ. κάτοικοι) καταγράφονται επίσημα 854 θάνατοι επί συνόλου 9.453 κρουσμάτων. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό έπειτα από αυτόν στη Σαν Πάουλου, πολιτεία που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας στη Βραζιλία.

Όμως οι ίδιες οι τοπικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί που ανακοινώνουν είναι πολύ κάτω από την πραγματικότητα, καθώς στη χώρα γίνονται ακόμη πολύ λίγες διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο επικεφαλής της πολιτειακής υπηρεσίας υγείας στο Ρίο, ο Έντμαρ Σάντους, είπε χθες Πέμπτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Globo ότι ενδέχεται ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων στην πολιτεία να ανέρχεται σήμερα ακόμη και σε «140.000 ανθρώπους», να είναι δηλαδή «15 ως 20 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο».

Σύμφωνα με τον Σάντους, η πολιτεία μπορεί να γνωρίσει, μέσα στις «τρεις ως τέσσερις εβδομάδες που έρχονται» επιδείνωση της κατάστασης κατά τρόπο παρόμοιο με αυτόν στην Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Ενδέχεται ως και 7.000 άνθρωποι να χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, προειδοποίησε, την ώρα που ακόμη κι αν η πολιτεία και όλοι της οι δήμοι ενέτειναν και συντόνιζαν τις προσπάθειές τους, οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα ξεπερνούσαν τις 3.400. Ακόμα όμως κι αν βρίσκονταν περισσότερες κλίνες, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.