Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Κορωνοϊός: Πάνω από 200 εκατομμύρια κρούσματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς



Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια επίσημα διαγνωσμένα και αναφερθέντα κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο το CNBC, επικαλούμενο εκτιμήσεις ειδικών της υγείας, αναφέρει ότι ο πραγματικός αριθμός των Αμερικάνων που έχουν κολλήσει πραγματικά είναι πιθανώς υπερδιπλάσιος.

Ο Covid-19, υποστηρίζουν, έχει μολύνει εύκολα περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις ΗΠΑ – ορισμένους μάλιστα περισσότερες από μία φορές. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται σε πιο μεταδοτικές παραλλαγές που αποφεύγουν την ανοσία από τον εμβολιασμό και την προηγούμενη μόλυνση, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο της μετάδοσής του, καθώς οδεύουμε προς τον τέταρτο χρόνο της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ έσπασαν επίσημα το φράγμα των 100 εκατομμυρίων κρουσμάτων από την Τρίτη. Πρόκειτα για κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα δεδομένα δεν είναι τέλεια και πιθανότατα δεν αντανακλούν τον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, λένε οι επιστήμονες.

Δεν καταγράφουν τον αριθμό των ασθενών με Covid που ήταν ασυμπτωματικοί ή εκείνων που έκαναν τεστ στο σπίτι τους, αλλά δεν το ανέφεραν ποτέ.

Ο Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των CDC επί διακυβέρνησης Ομπάμα, εκτιμά ότι τα αναφερόμενα δεδομένα αντικατοπτρίζουν λιγότερο από το ήμισυ του πραγματικού συνόλου. «Υπήρξαν τουλάχιστον 200 εκατομμύρια μολύνσεις στις ΗΠΑ, επομένως αυτό είναι ένα μικρό μέρος από αυτά», λέει στο CNBC. «Το ερώτημα είναι πραγματικά αν θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τον Covid και άλλες απειλές για την υγεία στο μέλλον» προσθέτει.

Τα CDC εκτίμησαν την περασμένη άνοιξη ότι σχεδόν 187 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν κολλήσει Covid τουλάχιστον μία φορά έως τον Φεβρουάριο του 2022 – αριθμός υπερδιπλάσιος από εκείνον των επίσημα αναφερόμενων κρουσμάτων εκείνη την εποχή. Η εκτίμηση βασίστηκε σε έρευνα εργαστηρίου που διαπίστωσε ότι περίπου το 58% των Αμερικανών είχαν αντισώματα ως αποτέλεσμα μόλυνσης από τον Covid.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσει αυτός ο ιός και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουμε στρέψει την εστίασή μας στα νοσοκομεία και στους θανάτους και όχι μόνο στην καταμέτρηση των κρουσμάτων», δήλωσε η Τζένιφερ Νούζο, επιδημιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Πανδημίας στο Brown University School.

Οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Οι θάνατοι έχουν μειωθεί περίπου κατά 90% από την κορύφωση της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2021, όταν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι υπέκυπταν στον ιό καθημερινά πριν από τον εκτεταμένο εμβολιασμό. Οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 77% από το ανώτατο όριο (άνω των 21.000 ) τον Ιανουάριο του 2022 κατά τη διάρκεια της τεράστιας εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron.

Παρά την πρόοδο αυτή, οι θάνατοι και οι νοσηλείες παραμένουν πεισματικά υψηλά δεδομένης της ευρείας διαθεσιμότητας εμβολίων και θεραπειών. Περίπου 400 άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν την ημέρα από τον ιό και περίπου 5.000 εισάγονται στο νοσοκομείο καθημερινά.