Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Κορωνοϊός, μαρτυρίες ασθενών που θεραπεύτηκαν: «Πονούσε όλο το σώμα, ο πυρετός έφτασε στο 39»



Xιλιάδες είναι οι άνθρωποι που βγήκαν νικητές από τη μάχη με τον κορωνοϊό. Πρόσφατα οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν πως ζητούν από όσους ξεπέρασαν τον κορωνοϊό να δώσουν αίμα, προκειμένου να δουν αν αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών από τον COVID-19.

Την περίπτωση ενός εξ αυτών, του 31χρονου μηχανικού Έντισον Ζανγκ φιλοξενεί σε δημοσίευμά του το CNN. «Αρχικά, ήμουν τρομαγμένος και φοβισμένος» αναφέρει ο Ζανγκ.
«Ήξερα πως από το σημείο αυτό, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να λάβω θεραπεία» συμπλήρωσε.

Ο εφιάλτης μιας οικογένειας

Ο Κινέζος μηχανικός βρίσκεται αυτή την περίοδο σε περιορισμό 14 ημερών σε ξενοδοχείο της πόλης Τζονκινγκ στην Κίνα, το οποίο και η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει σε χώρο φιλοξενίας πολιτών που αναρρώνουν από τον κορωνοϊό.

 Και η σύζυγός του ανέβασε πυρετό νόσησε από τον κορωνοϊό. «Αν είχαμε κάνει το τεστ νωρίτερα, ίσως να μην είχαμε προσβληθεί και οι τέσσερις στην οικογένεια» σημειώνει ο 31χρονος, που τελικά νόσησε τόσο εκείνος, όσο όμως και η πεθερά και ο πεθερός του.

«Μας μετέφεραν όλους σε ένα νοσοκομείο στην πόλη… το ασθενοφόρο μας παρέλαβε από το επαρχιακό νοσοκομείο και μας μετέφερε στο αρμόδιο νοσοκομείο της πόλης, χωρίς στάση» είπε.

Αρχικά, ο Κινέζος μηχανικός αισθανόταν άβολα και ζητούσε να του εξηγήσουν τα φάρμακα που έδιναν σε εκείνον και την οικογένειά του για την θεραπεία του κορωνοϊού. Όπως λέει στο CNN, συνέκρινε την αγωγή του με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην αντιμετώπιση του SARS το 2003, ώστε να σιγουρευτεί πως τα φάρμακα δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα παρενέργειες.

Σήμερα, ο Ζανγκ και η σύζυγός του πήραν εξιτήριο, καθώς ανάρρωσαν πλήρως από τον κορωνοϊό, ενώ οι γονείς της γυναίκας του παραμένουν στο νοσοκομείο. 

«Οι γιατροί μού χορήγησαν θεραπεία αντίστοιχη με εκείνη που δίνεται για την αντιμετώπιση του HIV»

 Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστή η ιστορία ενός ακόμη Κινέζου, του Τάιγκερ Γιε. 0 21χρονος φοιτητής της Ουχάν αποκάλυψε: «Τρόμαξα. Αμέτρητες υποθέσεις στοιβάζονταν στα γραφεία και κάθε γιατρός φορούσε προστατευτικά ρούχα, κάτι που δεν είχα δει ξανά στο παρελθόν» λέει ο 21χρονος.

Επί δυο εβδομάδες ο νεαρός προσπαθούσε να εξακριβώσει αν έπασχε από τον κορωνοϊό ή όχι. Και ο Γιε ήταν κατά κάποιο τρόπο από τους τυχερούς. Με τον πατέρα του να εργάζεται στις υπηρεσίες υγείας, ο 21χρονος γνώριζε εγκαίρως τους κινδύνους της επιδημίας που έπληξε κατά κόρον τους πολίτες της Ουχάν.

«Υπέφερα από υψηλό πυρετό και πόνους σε όλο μου το σώμα» θυμάται ο Γιε, τον οποίο ωστόσο οι γιατροί έστειλαν στο σπίτι του, με τη σύσταση να παραμείνει κλεισμένος εκεί. Όσο αυξάνονταν τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολο ήταν για τους πολίτες της Ουχάν να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο. Ήταν δύσκολο ακόμη και να κάνουν το τεστ προκειμένου να βεβαιωθούν πως πάσχουν από τον κορωνοϊό. Στην περίπτωση του 21χρονου, αρχικά οι γιατροί αποφάσισαν πως η περίπτωσή του δεν είναι τόσο κρίσιμη, ώστε να «ξοδέψουν» ένα από τα δυσεύρετα κιτ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Μια δεύτερη επίσκεψη στο νοσοκομείο απέβη άκαπρη για τον 21χρονο που επέστρεψε σπίτι του χωρίς να έχει βεβαιωθεί πως έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. «Νόμιζα πως χτυπώ την πόρτα της κόλασης» λέει σήμερα ο Γιε. Όταν πια ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό, 39 βαθμούς, οι γιατροί τον έβαλαν σε ορό και του χορήγησαν μια θεραπεία, αντίστοιχη με εκείνη που δίνεται για την αντιμετώπιση του HIV.

Φαίνεται πως μια τέτοια θεραπεία έχει φέρει θετικά αποτελέσματα σε πολλούς ασθενείς που προσεβλήθησαν από τον κορωνοϊό.