Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

17 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Επιτεύχθηκε ο στόχος με καθυστέρηση ένα μήνα – Εμβολιάστηκε το 70% των ενηλίκωνΟ στόχος να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού το 70% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, τουλάχιστον με μια δόση, επιτεύχθηκε σχεδόν ένα μήνα από την ημερομηνία που είχε ορίσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν φθάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του κύματος του περασμένου καλοκαιριού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνολικού πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν αρχικά είχε θέσει στόχο το 70% να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια ως την 4η Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.

Όμως η επιβράδυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ειδικά σε πολιτείες παραδοσιακά συντηρητικές, στο νότιο και στο μεσοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και μεταξύ των πιο νέων, των πιο φτωχών και των μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.

Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Delta, πυροδότησε την έκρηξη του μέσου αριθμού μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση, τα οποία ξεπερνούν επί του παρόντος τα 70.000 και αυξάνονται με ταχύτητα.

Στα αμερικανικά νοσοκομεία εισάγονται πλέον κατά μέσον όρο 6.200 ασθενείς με την COVID-19 την ημέρα – και πάνω από 300 εξ αυτών πεθαίνουν.

«Τα κρούσματα αυτά επικεντρώνονται σε κοινότητες όπου το επίπεδο του εμβολιασμού είναι χαμηλότερο», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο.

«Το ένα κρούσμα στα τρία σε εθνικό επίπεδο διαγνώστηκε στη Φλόριντα και στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε.

Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά

Παρατηρείται πάντως αύξηση και των εμβολιασμών για την COVID-19, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας.

Οι οκτώ πολιτείες που πλήττονται περισσότερο διαπιστώνουν αύξηση των εμβολιασμών κατά 171% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με το επίπεδο που καταγραφόταν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, εξήγησε ο κ. Ζάιεντς. Αυτό αφορά κυρίως το Άρκανσο, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης αρχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση: Disney και Walmart, δύο από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, ενεθάρρυναν ή κατέστησαν υποχρεωτική την ανοσοποίηση των υπαλλήλων τους.

Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν μένουν πίσω: O Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων την Πέμπτη για να αυξηθεί το επίπεδο του εμβολιασμού, ανάμεσά τους ότι είναι πλέον υποχρεωτικό για εκατομμύρια ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε συχνά τεστ και να φορούν μάσκα συνεχώς σε διαφορετική περίπτωση.

Αν και η παραλλαγή Delta χαρακτηρίζεται απειλή, τα εμβόλια επιτρέπουν να αποφεύγουν οι περισσότεροι εξ όσων τα έλαβαν την εκδήλωση σοβαρών μορφών της COVID-19.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι εμβολιασμένοι έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να πεθάνουν.

Στο Τενεσί, το 97% των εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και το 98% των θανάτων τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ήταν ανεμβολίαστοι.

Τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων είναι συγκριτικά πολύ λιγότερο συχνά όμως, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, στις περιπτώσεις που καταγράφονται ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Delta είναι υψηλότερος απ’ ό,τι με προηγούμενες.

Παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά τα CDC επανέφεραν τη σύστασή τους να χρησιμοποιείται μάσκα σε εσωτερικούς χώρους στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ακόμη και από τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οκτώ κομητείες στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έκαναν χθες υποχρεωτική ξανά τη χρήση μάσκας, όπως και η Λουιζιάνα.

«Είναι σαφές ότι οι ισχύοντες περιορισμοί, από μόνοι τους, δεν αρκούν», είπε ο Τζον Μπελ Έντουαρντς, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουιζιάνας, εξηγώντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα κατόπιν συστάσεων ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας.

Εξάλλου, οι ομοσπονδιακές αρχές συζητούν το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίων σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, έπειτα από παρόμοια απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 613.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 35,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι τώρα.