Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

Κωνσταντινούπολη: Στις κάλπες σήμερα οι ψηφοφόροι για τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογέςΣτις κάλπες καλούνται εκ νέου σήμερα οι πολίτες της Κωνσταντινούπολης για να αναδείξουν τον δήμαρχό τους, καθώς η οριακή νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της 31ης Μαρτίου ακυρώθηκε από τις εκλογικές Αρχές ύστερα από προσφυγή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Η ψηφοφορία άρχισε στις 8:00 και θα ολοκληρωθεί στις 17:00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα το απόγευμα.

Στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψήφιος του CHP, τον οποίο στηρίζουν όμως και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης επικράτησε στη διαδικασία επί του υποψήφιου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, με διαφορά 13.729 ψήφων. Ο Ιμάμογλου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το δημαρχείο έπειτα από 18 ημέρες.

Η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται ένα κρας τεστ για τη δημοτικότητα και την πολιτική ισχύ του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δείχνει ότι μετέτρεψε σε προσωπικό στοίχημα την επικράτηση του κυβερνητικού υποψηφίου Μπ. Γιλντιρίμ. Όχι μόνο επειδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη συνοικία Κασίμπασα, αλλά και διότι στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε στο κεντρικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό, όταν εξελέγη δήμαρχός της το 1994.

Το AKP του Ερντογάν, που έχει σχηματίσει συμμαχία με το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), παραμένει κυρίαρχο στην εθνική πολιτική σκηνή και κέρδισε στους περισσότερους δήμους στις τοπικές εκλογές που έγιναν πριν από τρεις μήνες. Όμως το κυβερνών κόμμα υπέστη βαριές ήττες σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις: στην πρωτεύουσα Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού συντηρητικού κόμματος επί 25 χρόνια.

Η Κωνσταντινούπολη, εκτός από οικονομική πρωτεύουσα, είναι επίσης η τουρκική πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό κατοίκων. Περίπου 10,56 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου. Αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής οικονομικής ανάπτυξης, με αναρίθμητα μεγάλα έργα προϋπολογισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνεισφέρει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας.

Μια ενδεχόμενη δεύτερη ήττα του Ερντογάν θα κόστιζε στον πρόεδρο της Τουρκίας, καθώς η διαδικασία έχει μετατραπεί –και από τον ίδιο– σε άτυπο δημοψήφισμα για την προεδρία του.

Όπως έχει δηλώσει εξάλλου ο ίδιος επανειλημμένα, «όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία».

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Ιμάμογλου, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος ελπίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εκμεταλλευθεί τη δεύτερη ευκαιρία που του δόθηκε μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Πόλη και θα νικήσει τελικά τον φέρελπι υποψήφιο με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Σε διαφορετική περίπτωση, ωστόσο, το αποτέλεσμα θα μεταφραστεί σε βαριά ήττα του Ερντογάν, στην σημαντικότερη πόλη της Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να αποτελέσουν αφετηρία για αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Ειδικά, εάν επικρατήσει ο Ιμάμογλου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές. Ωστόσο, όπως πιστεύει ο Χρήστος Τεάζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άγκυρας, με ειδικότητα την εσωτερική τουρκική πολιτική, είτε τις εκλογές κερδίσει ο Ιμάμογλου, είτε ο Γιλντιρίμ, το αποτέλεσμα θα είναι «να οξυνθεί η εσωκομματική αμφισβήτηση με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διασπαστικές τάσεις όχι μόνο στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άλλα σε όλα τα κόμματα».

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο Χ. Τεάζης εκφράζει την πεποίθηση ότι «οι επαναληπτικές εκλογές θα αποτελέσουν το έναυσμα για δημιουργία του πόλου των Δημοκρατικών με τον ιδεολογικό μανδύα της ιδρυτικής φιλοσοφίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης». Αναλύοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, κάνει λόγο για μια βαθιά διεργασία που εξελίσσεται στη γειτονική χώρα και ουσιαστικά αρχίζει να μορφοποιείται ο νέος διπολισμός στα αμερικανικά πρότυπα «Δημοκρατικών-Ρεμπουμπλικάνων».