Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κολομβία: Τέλος στον εμφύλιο πόλεμο



Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή στην ιστορία της χώρας, αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Ένας από τους μακροβιότερους εμφύλιους πολέμους με μία οργάνωση που παραμένει ενεργή εδώ και πενήντα χρόνια, φαίνεται να οδηγείται στο τέλος του. 

Σε συνάντηση που έγινε στην Κούβα, με πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντοσ και ο ηγέτης των επαναστατών Ροντρίνγκο Λοντόνο, έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να τελειώσουν τον πόλεμο το αργότερο σε έξι μήνες από σήμερα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και την προϋπόθεση ότι οι αριστεροί αντάρτες θα έχουν καταθέσει τα όπλα τους μέσα σε 60 ημέρες από την υπογραφή, ενώ η τελική ημερομηνία για την έλευση της οριστικής κατάπαυσης του πυρός ορίστηκε η 23 Μαρτίου του 2016. 

Η εμφύλια διαμάχη που διαρκεί για πάνω από 5 δεκαετίες έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 220.000 ανθρώπους και έχει φέρει στην εξορία πολλά εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Η ειρήνευση θα φέρει και σημαντικά οφέλη στην οικονομία της χώρας. Ενώ θα αποτελέσει και σημαντικό πλήγμα στο εμπόριο ναρκωτικών της Κολομβίας, καθώς πολλά παρακλάδια της οργάνωσης FARC συνεργάζονταν με τους εμπόρους ναρκωτικών ανταλάσσοντας προστασία με χρήματα.

Οι συνομιλίες γίνονται επί τρία χρόνια στην Αβάνα, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Κολομβίας έρχεται στη συνάντηση με τον αρχηγό της οργάνωσης, που το κωδικό του όνομα στην οργάνωση είναι... Τιμοτσένκο. 

Η συμφωνία αφορά μεταξύ άλλων και την παροχή αμνηστίας σε μεγάλο μέρος των μαχητών της οργάνωσης, εκτός από εκείνους που αναγνωρισμένα έχουν συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου. Για τους περισσότερους πάντως, ακόμα και αυτούς που θα αναγνωρίσουν τα εγκλήματά τους, οι ποινές θα είναι σχετικά χαμηλές έτσι ώστε να μπορέσει να έχει κάποια πιθανότητα επιτυχίας η συνθήκη ειρήνευσης.