Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κερκ Ντάγκλας: Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να ήταν του Χίτλερ



Ο διάσημος ηθοποιός, με αφορμή τα γενέθλια του στις 9 Δεκεμβρίου, ακριβώς μία μέρα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δημοσίευσε ένα κείμενο-καταπέλτη κατά του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα επιθυμούσα να σβήσω ήρεμα τα κεριά των 100-οστών γενεθλίων μου χωρίς να έχει εκλεγεί ένας πρόεδρος που θα "διαλέγει τους μετανάστες" και θα ζητάει "ιδεολογικά πιστοποιητικά"», λέει ο Κερκ Ντάγκλας, θρύλος της 7ης τέχνης και τελευταίος από τους μεγάλους του κινηματογράφου.

Στο κείμενο αυτό, ο διάσημος ηθοποιός ανατρέχει στο παρελθόν και εξιστορεί την εξορία των γονιών του από την τσαρική Ρωσία στις ΗΠΑ και τις αξίες που υπερασπίστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης. Κάνει όμως ιδιαίτερη μνεία στη στάση και την πολιτική που υιοθέτησε ο Χίτλερ το 1933, τον οποίο, όπως λέει, στη αρχή δεν πήρε κανείς στα σοβαρά, με αποτέλεσμα αρκετά σύντομα η υφήλιος να πνιγεί σε ένα λουτρό μίσους και αίματος.

«Η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αριζόνα, πριν από λίγες εβδομάδες, προκάλεσε ρίγη στην γυναίκα μου Αν η οποία μεγάλωσε στην Γερμανία. Η ομιλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είχε εκφωνηθεί το 1933...», λέει στο άρθρο του ο Ντάγκλας.

Στη συγκεκριμένη προεκλογική του ομιλία ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ως ένα κυρίαρχο έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τους μετανάστες που θεωρεί ότι έχουν πιθανότητες να ευημερήσουν στην χώρα και καταλήγει λέγοντας, ότι είναι απαραίτητο ένα «ιδεολογικό πιστοποιητικό» που θα βεβαιώνει ότι αυτοί που θα μείνουν στις ΗΠΑ, μοιράζονται τις ίδιες αξίες με τους Αμερικανούς.

«Όσο περισσότερο ζω, τόσο λιγότερο εκπλήσσομαι από τις αναπόφευκτες αλλαγές, οι οποίες ως επί το πλείστον έχουν γίνει για καλό», λέει στο άρθρο του ο Ντάγκλας.

«Μέχρι σήμερα πίστευα ότι τα μάτια μου έχουν δει τα πάντα. Τώρα όμως, πρώτη φορά στη ζωή του γίνομαι μάρτυρας τέτοιας διασποράς φόβου από έναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ».

«Έζησα μία μακρά, καλή ζωή. Δεν θα είμαι εδώ να δω τις συνέπειες, εάν το κακό αυτό "πιάσει ρίζες" στη χώρα μας. Θα είναι όμως εδώ τα παιδιά σας και τα δικά μου», λέει ο παλαίμαχος ηθοποιός.

«Και όπως είπε κάποτε η πολυαγαπημένη μου φίλη Λορίν Μπακόλ στην ταινία " Να έχει ή να μην έχεις": "Ξέρεις πως να σφυρίζεις, δεν ξέρεις? Απλά ενώνεις τα χείλη σου και φυσάς», καταλήγει ο μύθος του Χόλιγουντ.