Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καραϊβική: Αναβαθμίστηκε ο Τυφώνας Μάθιου



Ο τυφώνας Μάθιου μέσα σε λίγες ώρες ανήλθε από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 3, δηλαδή σφοδρός τυφώνας πάνω από την Καραϊβική.

«Ο Μάθιου ενισχύεται και έχει αναβαθμιστεί σε σφοδρό τυφώνα (…) στην θάλασσα της Καραϊβικής» επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης των Τυφώνων (NHC), που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριντας, σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε στις 18.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Μάθιου απειλεί ιδίως τις ακτές του Πουέρτο Ρίκο, τη νήσο Ισπανιόλα (Δομινικανή Δημοκρατία, Αϊτή), τη Τζαμάικα όπως και την Κούβα, τη Βενεζουέλα και την Κολομβία.

Νωρίς σήμερα το πρωί είχε αναβαθμιστεί στην κατηγορία 2 στην πεντάβαθμη κλίμακα Saffir-Simpson. Με ανέμους που πνέουν κατά μέσο όρο στα 185 χιλιόμετρα την ώρα και ριπές ανέμων ακόμα πιο ισχυρές, βρίσκεται πλέον στην κατηγορία 3 (άνεμοι μεταξύ 178 και 208 χιλιομέτρων/ ώρα).

Τις επόμενες 48 ώρες δεν αναμένεται ιδιαίτερη μεταβολή στην ισχύ του, διευκρινίζουν οι μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του NHC, ο Μάθιου βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Πούντα Γαλίνας στην Κολομβία και σε απόσταση 800 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Κίνγκστον, της πρωτεύουσας της Τζαμάικας όπου αναμένεται να αφιχθεί την Κυριακή.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με συνθήκες τροπικής καταιγίδας που θα πλήξουν τις ακτές του Ριοάτσα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Ισχύει για ένα 24ωρο προς το παρόν.
Το NHC προέτρεψε τις αρχές της Βενεζουέλας, της Κολομβίας όπως και της Τζαμάϊκας, της νήσου Ισπανιόλα και της Κούβας να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο τυφώνας Μάθιου θα μπορούσε να προκαλέσει βροχοπτώσεις όπου το ύψος του νερού να ανέλθει σε 5 έως 10 εκατοστά, περιλαμβανομένων των περιοχών απ’ ΄οπου έχει ήδη περάσει, όπως οι Υπένημοι Νήσοι, έως το Σάββατο.

Το καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει και μια σημαντική άνοδο των υδάτων με αποτέλεσμα να απειληθούν ζωές στις παράκτιες περιοχές του Πουέρτο Ρίκο, της Ισπανιόλα, των Υπήνεμων Νήσων, της Βενεζουέλας και της Κολομβίας τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε το NHC.