Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Καλιφόρνια: Επίθεση ενόπλου σε φεστιβάλ τροφίμων - Τουλάχιστον τρεις νεκροί



Αστυνομικοί και τραυματιοφορείς έσπευσαν μαζικά σε πάρκο της πόλης Γκίλροϊ, στην Καλιφόρνια, όπου ολοκληρωνόταν χθες Κυριακή μια έκθεση τροφίμων και ποτών, καθώς σύμφωνα με έναν αξιωματούχο «τουλάχιστον» τρεις άνθρωποι έπεσαν νεκροί και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από πυρά. Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης να εικονίζουν τρομοκρατημένους ανθρώπους καθώς τρέχουν να καλυφθούν με εκπυρσοκροτήσεις να ακούγονται στο φόντο.

Ένα μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Γκίλροϊ, ο Ντιόν Μπράκο, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας The New York Times ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από τα πυρά, την τελευταία ημέρα του ετήσιου φεστιβάλ τροφίμων και ποτών.

Ένας ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε ο Μπράκο.

«Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κι άλλοι [ένοπλοι], είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να μεταχειριστούμε την κατάσταση ως εάν να συνεχίζει να εκτυλίσσεται», είπε στην εφημερίδα και πρόσθεσε: «έχουμε αναπτύξει αστυνομικούς από εδώ μέχρι το Σαν Χοσέ».

Ωστόσο ακόμη η εικόνα είναι συγκεχυμένη όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων: Κάποια αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

 

Νωρίτερα, ο τοπικός σταθμός του δικτύου NBC, το NBC Bay Area, μετέδωσε πως τραυματιοφορείς ενημερώθηκαν πως υπήρχαν τουλάχιστον 11 τραυματίες.

 

 

«Να προσέχετε και να είστε ασφαλείς!», ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter έπειτα από αυτό το νέο mass shooting, το νιοστό των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.

 

Το Gilroy Garlic Festival οργανώνεται κάθε χρόνο στο πάρκο Κρίστμας Χιλ, όπου απαγορεύεται αυστηρά η οπλοφορία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εκδήλωσης. Η πόλη Γκίλροϊ βρίσκεται περίπου 48 χιλιόμετρα νότια του Σαν Χοσέ.

Στην εκδήλωση, που διεξήχθη για πρώτη φορά το 1979, εκτίθενται τρόφιμα και ποτά, γίνονται συναυλίες και διαγωνισμοί μαγειρικής. Οργανώνεται από εθελοντές, για τους οποίους το φεστιβάλ αυτό είναι μια από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη καλοκαιρινή έκθεση τροφίμων στον κόσμο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν σοκαρισμένους ανθρώπους που πήγαν σε αυτή τη γαστρονομική γιορτή να σκορπίζουν καθώς ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις. «Μα τι γίνεται;» διερωτάται μια γυναίκα σε ένα από τα βίντεο. «Ποιος αρχίζει να πυροβολεί σε ένα φεστιβάλ για το σκόρδο;» απορεί.

 

 

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Έκανε λόγο για μια «φρικιαστική» πράξη.

Το NBC Bay Area μετέδωσε τη μαρτυρία μιας γυναίκας που είπε πως είδε έναν λευκό τριαντάρη να ανοίγει πυρ με τουφέκι αδιακρίτως, «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Άλλη μια αυτόπτης μάρτυρας, μια 13χρονη, είπε στην εφημερίδα San Jose Mercury News πως αρχικά, νόμισε ότι ακούγονταν πυροτεχνήματα. Αλλά συνειδητοποίησε απότομα τι συνέβαινε, όταν είδε έναν άνδρα τραυματισμένο στο πόδι.

 

«Καθώς ετοιμαζόμασταν να φύγουμε είδαμε έναν τύπο που είχε περάσει μια μπαντάνα γύρω από το πόδι του, διότι τον είχαν πυροβολήσει», αφηγήθηκε η έφηβη. «Υπήρχε ένα μικρό παιδί τραυματισμένο, πεσμένο κάτω», συνέχισε, ενώ πολλοί παριστάμενοι είχαν καταληφθεί από πανικό στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, με κάποιους να «κόβουν τους φράχτες» για να φύγουν.

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω, αλλά δεν ήταν σίγουρος πόσοι ήταν τραυματίες και πόσοι απλώς προσπαθούσαν να προστατευτούν.