Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Καλαβρία: 800 μετανάστες έφτασαν μέσα σε ένα μόνο πρωί



Πάνω  από 800 μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ρηγίου της Καλαβρίας. 

 

 Οι περισσότεροι προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται 94 γυναίκες και 48 ανήλικοι. Για την υποδοχή τους κινητοποιήθηκε το σύνολο των εθελοντικών οργανώσεων της πόλης.

Στο μεταξύ, συνελήφθησαν χθες στο Παλέρμο πέντε φερόμενοι δουλέμποροι αλγερινής, λιβυκής και τυνησιακής καταγωγής, έπειτα από καταγγελίες προσφύγων ότι ευθύνονται για το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε πριν από τρεις ημέρες βόρεια των ακτών της Λιβύης.

Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν μέχρι αυτήν την ώρα 26 πτώματα, με τους αγνοούμενους να υπερβαίνουν τους 200. Ανατριχιαστικές είναι μαρτυρίες των διασωθέντων: Οι δουλέμποροι τους έδερναν με τις ζώνες τους και τους χάραζαν το δέρμα με μαχαίρια. Τους χτυπούσαν με ρόπαλα, απαιτώντας να βγάλουν με κουβάδες το νερό από το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Δυναμική παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου

"Όποιος απωθεί τους μετανάστες ευθύνεται για πολεμική πράξη. Πρόκειται για βία και ουσιαστικά για δολοφονία", τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας χθες σε καθολικούς νέους. Στον ποντίφικα απάντησε σε οξύ ύφος ο επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, δηλώνοντας ότι "η απώθηση των μεταναστών δεν είναι έγκλημα, είναι χρέος".

Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας il Messaggero, η Καθολική Εκκλησία δεν έχει κινητοποιηθεί αρκετά. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει να φιλοξενηθούν οι μετανάστες σε μοναστήρια. Στην Ρώμη, όμως, η επισκοπή φτιάχνει ολοένα περισσότερα δωμάτια και διαμερίσματα προς τουριστική εκμετάλλευση.

Το 2014 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πρόσφερε κατάλυμα σε μόλις 15.000 μετανάστες, ενώ οι επισκοπές της σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 25.000. Η βούληση του πάπα δεν έχει ακόμη εισακουσθεί.