Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιταλία: Σβήνουν οι ελπίδες για ζωντανούς εγκλωβισμένους από το φονικό σεισμό



Την ώρα που οι ελπίδες για τον εντοπισμό ζωντανών και άλλων εγκλωβισμένων στα ερείπια των πόλεων που έπληξε ο Εγκέλαδος στην κεντρική Ιταλία λιγοστεύουν, οι αρχές στη γειτονική χώρα ξεκινούν τη διερεύνηση των αιτίων που χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν ως χάρτινοι πύργοι.

Μέχρι στιγμής οι αρχές της Ιταλίας έχουν διατηρήσει σταθερό τον μακάβριο απολογισμό, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί από το σεισμό παραμένουν 290.

Παρόλα αυτά χθες το βράδυ τα μέλη των ομάδων διάσωσης φέρονται ότι εντόπισαν και άλλες σορούς που έχουν θαφτεί βαθιά κάτω από τα χαλάσματα στην πόλη Αματρίτσε, πέντε ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε πολλές περιοχές στην κεντρική Ιταλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 290 ανθρώπων.

Οι κάτοικοι της πόλης εκτιμούν ότι έως και 10 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι και οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών λένε ότι εντόπισαν τρεις σορούς στο Ξενοδοχείο Ρόμα, στο Αματρίτσε.

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Αματρίτσε, προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό των σεισμοπλήκτων, ενώ και η Καθολική Συνέλευση Επισκόπων Ιταλίας διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση.

Έρευνα για τον αντισεισμικό σχεδιασμό

Οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν όχι σε μεσαιωνικά διατηρητέα κτίρια, αλλά σε σύγχρονες οικοδομές που θεωρητικά είχαν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέχουν την καταπόνηση ισχυρών σεισμικών δονήσεων, προκάλεσε αίσθηση στις ιταλικές αρχές.

Ήδη οι εισαγγελίες των πόλεων Ριέτι και 'Ασκολι Πιτσένο ξεκίνησαν έρευνα για εξ αμελείας καταστροφή, με αναφορά σε πιθανές κακοτεχνίες που μπορεί να συνέβαλαν στην κατάρρευση των σπιτιών.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Ριέτι, αν και δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες, ερευνώνται εκατόν δεκαπέντε περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν κακής ποιότητας οικοδομικά υλικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σχολείου του Αματρίτσε, το οποίο είχε ανακαινισθεί πριν μόλις τέσσερα χρόνια. Όπως ανέφερε η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, θα πρέπει να εξακριβωθεί αν οι κύριες ευθύνες βαραίνουν τον δήμο του χωριού ή την περιφέρεια, αλλά φαίνεται ήδη να έχει προκύψει ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τα έργα ανακαίνισης, είχε εμπλακεί παλαιότερα σε έρευνες για έργα κακής ποιότητας.

Χθες στο ήδη πληγωμένο κτίριο από το μεγάλο κύριο σεισμό κατέρρευσε μια πτέρυγά του από τον ισχυρό μετασεισμό των 4,4 ρίχτερ που έπληξε το Αματρίτσε.

Στη γωνία περιμένει η Μαφία

Κάθε μεγάλο σεισμό ακολουθεί κατακόρυφη εκτόξευση της οικοδομικής δραστηριότητας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες υποδομές και να ανοικοδομηθούν οι κατοικίες των σεισμόπληκτων.

Στην Ιταλία υπάρχει διάχυτος φόβος ότι η μαφία και εταιρίες που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν τη «μερίδα του λέοντος» από τα έργα αυτά.

Για αυτό το λόγο, ο εθνικός εισαγγελέας της Ιταλίας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της μαφίας, Φράνκο Ρομπέρτι, γνωστοποίησε ότι πρόκειται να ασκήσει τον μέγιστο δυνατό έλεγχο, ώστε να μην επιτραπεί κανενός είδους παρείσδυση εταιρειών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα όταν αρχίσουν τα έργα ανοικοδόμησης.

«Οι οικογένειες της μαφίας κερδίζουν πολλά χρήματα, ελέγχοντας την αγορά στην οποία διατίθεται φθηνό και επικίνδυνο σκυρόδεμα. Το οργανωμένο έγκλημα προσδοκά πάντα να πάρει μέρος σε έργα ανοικοδόμησης, αλλά έχουμε αποκτήσει, πλέον, μεγάλη εμπειρία για να την καταπολεμήσουμε», δήλωσε ο Ρομπέρτι στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.