Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ισραήλ: Βρέθηκαν σπάνιες ταφικές προτομές 1.700 ετών! - Δείτε ΦΩΤΟ



Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η παρατηρητικότητα ενός πεζοπόρου βοήθησαν για μια εξαιρετικά σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ισραήλ: στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου σπάνιες ταφικές προτομές που χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο (3ος-4ος αι.) ήρθαν στο φως στη Σκυθόπολη, το σημερινό Μπέιτ Σιάν. Ο άνδρας που έκανε πεζοπορία κοντά στο αρχαίο νεκροταφείο είδε ένα μικρό τμήμα γλυπτού να ξεπροβάλλει από το χώμα και έτσι τηλεφώνησε στην ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.

Ισραήλ: Βρέθηκαν σπάνιες ταφικές προτομές 1.700 ετών! (φωτο)
Έτσι οι αρχαιολόγοι συνέλεξαν τη σπάνια ασβεστολιθική προτομή και ανακάλυψαν και μία ακόμα.

Κάθε προτομή είναι ανδρική, έχει ηλικία 1.700 ετών και ζυγίζει 30 κιλά. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων δρ Έιταν Κλάιν, οι απεικονίσεις δεν είναι οι ίδιες, αλλά το ύφος, το υλικό και η τεχνοτροπία είναι χαρακτηριστικά στην περιοχή. Η Σκυθόπολη θεωρούνταν στρατόπεδο συγκέντρωσης για Έλληνες και ελληνιστές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ωστόσο οι ταφικές προτομές ήταν μόνο για την ελίτ της εποχής. Φτιάχνονταν με δύο στιλ, ελληνιστικό/κλασικό και ανατολίτικο.

 

«Αυτές οι προτομές είναι σε ανατολίτικο στιλ, κάτι που δείχνει ότι στο τέλος της Ρωμαϊκής περιόδου η επιρροή της κλασικής τέχνης είχε υποχωρήσει και οι τοπικές τάσεις είχαν αρχίσει να παίρνουν τη θέση της», ανέφερε ο Έιταν Κλάιν.

Οι ταφικές προτομές που έχουν ανακαλυφθεί δεν είναι πολλές και όλες βρίσκονται στην κατοχή συλλεκτών ή αμερικανικών πανεπιστημίων. Μετά την πρόσφατη ανακάλυψη στο Ισραήλ προγραμματίζεται ανασκαφή στο συγκεκριμένο σημείο.