Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ισραήλ: Έγκρίθηκε η ανέγερση 98 κατοικιών και μιας βιομηχανικής ζώνης στα κατεχόμενα



Οι αρχές του Ισραήλ έδωσαν το «πράσινο φως» για την ανέγερση 98 κατοικιών σε έναν οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς και για τη δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης κοντά στη Ραμάλα, κατήγγειλε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα», η οποία τάσσεται κατά του εποικισμού.

«Ενώ οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονταν για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του (πρώην προέδρου του Ισραήλ που απεβίωσε την Τετάρτη) Σιμόν Πέρες και στον δρόμο που πρότεινε για την ειρήνη, η ισραηλινή κυβέρνηση ήγειρε ένα νέο εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών», ενός ισραηλινού κι ενός παλαιστινιακού, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, τόνισε μια εκπρόσωπος της ισραηλινής ΜΚΟ.

Η έγκριση δόθηκε την Τετάρτη από την επιτροπή σχεδιασμού του ισραηλινού στρατού αφού είχε δοθεί ήδη το πράσινο φως του υπουργού Άμυνας, του υπερεθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος, η Χαγκίτ Οφράν.

Για τη διεθνή κοινότητα, η παρουσία των σχεδόν 600.000 ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι ένα από τα βασικά εμπόδια για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, η οποία διαρκεί σχεδόν 70 χρόνια.

Την Παρασκευή, στην κηδεία του Πέρες, διεθνείς ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, απηύθυναν νέα έκκληση να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία πνέει τα λοίσθια εδώ και χρόνια.

Οι νέες κατοικίες αναμένεται να ανεγερθούν κοντά στον οικισμό Σιλό, βόρεια της Ραμάλας. «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια αποζημίωση που δίνει η κυβέρνηση στους εποίκους που ζουν στον αυθαίρετο οικισμό Αμόνα», σημείωσε η Οφράν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε πρόσφατα ότι ο οικισμός Αμόνα, όπου ζουν περίπου σαράντα οικογένειες Ισραηλινών σε μια ιδιωτική παλαιστινιακή έκταση, θα ισοπεδωθεί πριν από την 25η Δεκεμβρίου. 

Οι οικισμοί οι οποίοι στήνονται αυθαίρετα είναι παράνομοι όχι μόνο για τη διεθνή κοινότητα, αλλά και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας.

Εξάλλου μια νέα ισραηλινή βιομηχανική ζώνη θα δημιουργηθεί στα δυτικά της Ραμάλας, κοντά στο ισραηλινό έδαφος. «Αυτή η ζώνη μπορεί να θεωρηθεί ένα νέο είδος εποικισμού, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση θα ενθαρρύνει επενδυτές να κατασκευάσουν εργοστάσια, ελκυστικά λόγω της εγγύτητας της τοποθεσίας τόσο προς την Ιερουσαλήμ όσο και προς το Τελ Αβίβ», υπογράμμισε η οργάνωση «Ειρήνη Τώρα».