Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ισλανδία-κορωνοϊός: Σταδιακή άρση των περιορισμών έως τα μέσα Μαρτίου



Η Ισλανδία σχεδιάζει την άρση όλων των περιορισμών που έχει υιοθετήσει λόγω της Covid-19 έως τα μέσα Μαρτίου, το αποκορύφωμα ενός σχεδίου χαλάρωσης τριών σταδίων που παρουσίασε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση.
"Υπάρχουν πραγματικές αλλαγές στην μάχη που δίνουμε κατά της επιδημίας και επειδή ο ίδιος ο ιός έχει αλλάξει και χάρη στην καλή εμβολιαστική κάλυψη", δήλωσε η πρωθυπουργός Κατρίν Τζακομπσντότιρ σε συνέντευξη Τύπου.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί από 10 σε 50 άτομα και τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, που είναι κλειστά εδώ και δύο εβδομάδες, θα μπορούν να ξανανοίξουν και να λειτουργούν έως τα μεσάνυχτα, όπως τα εστιατόρια.
Οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν επίσης να καλύψουν έως και το 75% της μέγιστης χωρητικότητάς τους (σε σύγκριση με το 50% παλαιότερα) και ο κανόνας της κοινωνικής απόστασης θα μειωθεί στο ένα μέτρο αντί για δύο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο στάδιο.

Κατά την ημερομηνία αυτή, η χωρητικότητα στις δημόσιες συγκεντρώσεις θα αυξηθεί στα 200 άτομα, ενώ οι πισίνες, οι αθλητικές αίθουσες και τα χιονοδρομικά κέντρα θα μπορούν να λειτουργήσουν ξανά κανονικά. Ταυτόχρονα, οι κανόνες καραντίνας και απομόνωσης θα καταργηθούν.
Κατά την άρση των μέτρων, ο αριθμός των εγχώριων λοιμώξεων αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού όσων νοσούν σοβαρά, αλλά και να διαταράξει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων", προειδοποίησε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Οι ισλανδικές αρχές σκοπεύουν στη συνέχεια να άρουν όλους τους εσωτερικούς περιορισμούς έως τις 14 Μαρτίου, με την προϋπόθεση ότι θα δεν ανακαλυφθούν νέα στελέχη του ιού και δεν υπάρξει αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων που θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας.

Από την έναρξη της πανδημίας, η Ισλανδία, όπου σχεδόν το 80% των κατοίκων ηλικίας άνω των πέντε ετών είναι εμβολιασμένο και το 52% των κατοίκων άνω των 16 ετών έχει ήδη κάνει τρίτη δόση, έχει καταγράψει 64.486 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 46 θανάτους που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Το νησί, που μετρά σχεδόν 1.300 νέες ημερήσιες μολύνσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε ήδη την Τρίτη μια σημαντική χαλάρωση των κανόνων του για την καραντίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ