Τρίτη 06 Δεκεμβρίου 2022 -

Ισημερινός: Σε επιφυλακή οι αρχές καθώς «βρυχάται» το ηφαίστειο ΚοτοπάξιΚατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσει ο πρόεδρος Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, μετά το «ξύπνημα» του ηφαιστείου Κοτοπάξι, το οποίο οδήγησε τις αρχές να εκκενώσουν πολλές κοινότητες στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Θα κηρύξουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοτοπάξι» επισήμανε ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επιτρέπει «να χρησιμοποιούμε όλες τις υποδομές, με εξαίρεση εκείνων της εκπαίδευσης, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ενδεχόμενο ενός έκτακτου περιστατικού και να κινητοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα» διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση μπορεί επίσης να αναπτύξει στρατιωτικό προσωπικό για να συνδράμει στο πλευρό των ομάδων διάσωσης.

Με ύψος 5.897 μέτρων, το ηφαίστειο Κοτοπάξι «βρυχάται» από χθες Παρασκευή, με πολλαπλές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να υψωθεί μια στήλη στάχτης σε ύψος οκτώ χιλιομέτρων.

Σε πολλές κοινότητες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σήμερα «για προληπτικούς λόγους», ανακοίνωσαν νωρίτερα οι αρχές και μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχές εφάρμοσαν αυτό το μέτρο «αποκλειστικά για προληπτικούς λόγους» στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο στην επαρχία Κοτοπάξι, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων νότια του Κουίτο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπεύθυνος της κρατικής αρχής για την διαχείριση των καταστροφών, Πάμπλο Μορίγιο.

Η κυβέρνηση δε έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν.

Το ηφαίστειο, στο οποίο δεν έχει σημειωθεί μια μεγάλη έκρηξη από το 1877, παραμένει ωστόσο μετρίως ενεργό, θεωρείται από τους επιστήμονες ένα από τα πλέον επικίνδυνα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι περιοχές περιμετρικά του είναι πυκνοκατοικημένες.