Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ισημερινός: Κατασχέθηκαν τρεις τόνοι κοκαΐνης που προορίζονταν για τις ΗΠΑ



Οι αρχές του Ισημερινού προχώρησαν στη σύλληψη ενός πλεούμενου, το οποίο είχε τη δυνατότητα να καταδύεται εν μέρει, στα θαλάσσια σύνορα με την Κολομβία, στον Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς μετέφερε τρεις τόνους κοκαΐνης με προορισμό τις ΗΠΑ, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Η επιχείρηση, την οποία διεξήγαγαν από κοινού οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού και η αστυνομία της Κολομβίας, είχε αποτέλεσμα να συλληφθεί ένα «αυτοσχέδιο» πλεούμενο μια μηχανή του οποίου είχε υποστεί βλάβη. Τρεις Κολομβιανοί υπήκοοι συνελήφθησαν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Σεράνο επισήμανε ότι οι αρχές της χώρας του έχουν κατασχέσει 78 τόνους κοκαΐνης από την αρχή της χρονιάς.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο, ο Ισημερινός θεωρείται πλέον μια χώρα όπου δεν υπάρχουν παράνομες καλλιέργειες κόκας και στην οποία δεν καταγράφεται διακίνηση ναρκωτικών.

Αντιθέτως η Κολομβία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, η οποία ανήλθε σε 442 τόνους το 2014, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ποσότητα η οποία ήταν αυξημένη κατά 52% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.