Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία



Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία.
Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Τουρκία.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 26 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός, που χαρακτηρίζεται καταστροφικός, προκάλεσε όπως φαίνεται σε βίντεο και εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τεράστιες υλικές ζημιές. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχουν θύματα, ωστόσο οι ελπίδες να μην θρηνήσουμε ανθρώπους είναι λίγες δεδομένου του μεγέθους, της ώρας που συνέβη, και των ισοπεδωμένων κτιρίων.

Οι σειρήνες των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής και οι φωνές ανθρώπων στα βίντεο είναι ενδεικτικά του χάους που επικρατεί λίγη ώρα μετά το σεισμό.

Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ), το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν συγκριτικά μικρό, μόλις δέκα χιλιόμετρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικής έρευνας (USGS) υπολόγισε από την δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν ακόμη ισχυρότερος, μεγέθους 7,8 βαθμών, είχε επίκεντρο περιοχή 26 χιλιόμετρα ανατολικά της Νουρντάι, κοντά στην Γκαζιάντεπ, κι είχε εστιακό βάθος σχεδόν 18 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 26 χλμ δυτικά βορειοδυτικά της Γκαζιαντέπ και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χλμ.