Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ιρλανδία: Υπάρχει πολύς δρόμος για συμφωνία για τα σύνορα μετά το Brexit



Υπάρχει ακόμα «δρόμος» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτευχθεί επαρκής πρόοδο στα θέματα της Ιρλανδίας, προκειμένου να προχωρήσει η επόμενη φάση των συνομιλιών για το Brexit, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Τα μελλοντικά χερσαία σύνορα Ε.Ε. - Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία θέματα - μαζί με το λογαριασμό του Brexit και την προστασία των δικαιωμάτων των απόδημων - που θέλουν οι Βρυξέλλες να έχουν επιλυθεί σε γενικές γραμμές πριν αποφασίσουν να δώσουν τον Δεκέμβριο το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο θέμα των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μεταξύ των δύο ομάδων διαπραγμάτευσης προκειμένου να είναι σε θέση να δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις και επαρκή πρόοδο σε ό,τι αφορά τα ιρλανδικά σύνορα πριν να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη Φάση ΙΙ», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTE.

«Ενώ χαιρετίζουμε τη γλώσσα από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες βορρά-νότου, ανέκαθεν υπήρχε ένας σκεπτικισμός για το πώς θα φθάσουμε εκεί στο πλαίσιο της βρετανικής προσέγγισης στο Brexit συνολικά», δήλωσε.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καλέσει το Ηνωμένο Βασίλιειο να κάνει περισσότερα από το να υπόσχεται απλά ότι δεν θα επιστρέψει ένα «σκληρό» σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας (που ελέγχεται από το Λονδίνο) και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο Κόβενι δήλωσε ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η ομάδα δράσης της Ε.Ε. για το Brexit εξέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα έγγραφο εργασίας που καθιστά σαφές ότι η θέση της ΕΕ για τα ιρλανδικά σύνορα είναι η ίδια με αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα. «Αυτό που είναι τώρα ενθαρρυντικό είναι ότι η ομάδα δράσης βρίσκεται σε απόλυτο συγχρονισμό και συμφωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση», δήλωσε όταν ερωτήθηκε για το έγγραφο.