Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ιράν: Απειλεί με επέμβαση ο στρατός για την καταστολή των διαδηλώσεων



Τουλάχιστον 36 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί.

O Ιρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι «θα αντιμετωπίσει τους εχθρούς» για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση, καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις για τον θάνατο της 22χρονης Αμχάντ Αμιντί.

Η άτυχη κοπέλα που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη μια εβδομάδα πριν στην Τεχεράνη από την αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Σε πάρα πολλές πόλεις πραγματοποιήθηκαν βίαιες κινητοποιήσεις με τις γυναίκες να βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Στο Ιράν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επίσης, η αστυνομία ηθών απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντά παλτό, πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια και τζιν με σκισίματα καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα.

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο όπου είχε διακομιστεί, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και δήλωσε η οικογένεια.

Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι τραυματίστηκε στο κεφάλι όσο βρισκόταν υπό κράτηση. Η ιρανική αστυνομία απέρριψε τις κατηγορίες και ξεκίνησε έρευνα.

Ο πατέρας της 22χρονης ξεσπάει

Ο Αμχάντ Αμιντί, μιλώντας στο BBC Persia την Τετάρτη δήλωσε ότι οι γιατροί δεν τον αφήσουν να δει την κόρη του μετά τον θάνατό της.
«Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», είπε ο πατέρας της κοπέλας.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την επαρχία Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράν, απ' όπου καταγόταν η Αμινί, όμως σύντομα εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης, της Μασχάντ, της Χαμαντάν και της Ταμπρίζ.