Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Τα έξι λεπτά που μετέτρεψαν σε κόλαση το σχολείο του 19χρονου μακελάρη



Έξι λεπτά. Αυτός ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ για να σκοτώσει 17 ανθρώπους την περασμένη Τετάρτη σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ στη Φλόριντα.

Ο νεαρός μακελάρης τα είχε όλα σχεδιασμένα στο μυαλό του όπως φαίνεται από την έρευνα της αστυνομίας που έκανε έναν «χάρτη» των κινήσεών του τη μοιραία ημέρα.

 

Αρχικά ενημέρωσε τον άνθρωπο που τον φιλοξενούσε στο σπίτι του από το Νοέμβριο, τον Τζέιμς Σνιντ, ότι δεν θα πήγαινε στο σχολείο γιατί «ήταν του Αγίου Βαλεντίνου. Κι εγώ ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου δεν πηγαίνω στο σχολείο».  
Στη συνέχεια πήγε στο ντουλάπι που ήξερε ότι η οικογένεια Σνιντ έκρυβε την καραμπίνα AR-15, την έβαλε στο σακίδιό του και πήρε μαζί του γεμιστήρες.

Το επόμενο βήμα ήταν και το πλέον καθοριστικό. Ο Κρουζ φόρεσε μια μπλούζα που ήξερε ότι θα φορούσαν δεκάδες μαθητών εκείνη την ημέρα στο σχολείο Stoneman Douglas Junior γιατί θα έκαναν παρέλαση στα πλαίσια του προγράμματος Reserve Officer Training Corp, ενός προγράμματος που εφαρμόζεται σε 1.700 σχολεία στις ΗΠΑ προκειμένου να προετοιμάσει όσους έφηβους θέλουν να γίνουν αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Στις 2:06 μετά το μεσημέρι ο Κρουζ μπήκε σε ένα ταξί της Uber και ζήτησε από τον οδηγό να τον μεταφέρει στο σχολείο. Δεκατρία λεπτά αργότερα βρισκόταν μπροστά στην είσοδο του κτηρίου. Σύμφωνα με αστυνομικούς ο μακελάρης επέλεξε την ώρα αυτή γιατί γνώριζε ότι ήταν η στιγμή που οι φύλακες του σχολικού συγκροτήματος θα ήταν απασχολημένοι με το να ανοίγουν τις πόρτες προκειμένου μετά από λίγο οι χιλιάδες μαθητές να φύγουν για τα σπίτι τους.

Ο Κρουζ κατευθύνθηκε στο κτήριο 12 με τις 33 σχολικές αίθουσες. Αφού πέρασε από έναν διάδρομο άρχισε να πυροβολεί, δύο λεπτά μετά την είσοδό του στο κτήριο.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν ότι ο 19χρονος πυροβολούσε ενώ βρισκόταν στο διάδρομο διαλύοντας πόρτες και παράθυρα.

Επόμενος στόχος του Κρουζ ήταν μια αίθουσα στο δεύτερο όροφο πριν να ανέβει στον τρίτο όροφο για να συνεχίσει το δολοφονικό του έργο.

Αυτό που ίσως να συνέβαλε στο να πενθεί η Αμερική 17 θύματα ήταν, εντωμεταξύ, η σύγχυση που δημιουρήθηκε όταν ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός για πυρκαγιά καθώς οι διαδικασίες προβλέπουν ότι οι μαθητές πρέπει να βγουν από τις τάξεις. Την ίδια ώρα, όμως, ενεργοποιήθηκε και ο Code Red λόγω της παρουσίας ενόπλου στο σχολείο που προβλέπει ότι οι μαθητές πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι στις αίθουσες. Έτσι υπήρξαν αρκετοί έφηβοι που βρέθηκαν στο έρμαιο του Κρουζ καθώς δεν μπορούσαν να μπουν στις κλειδωμένες σχολικές τάξεις. 

Μετά από έξι λεπτά δολοφονικού αμοκ ο Κρουζ παράτησε την καραμπίνα του στον τρίτο όροφο του κτηρίου 12 και μπλέχτηκε ανάμεσα στους πρώην συμμαθητές του που έψαχναν καταφύγιο.

Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης ο 19χρονος πήγε να αγοράσει ένα αναψυκτικό και στη συνέχεια επιχείρησε να βρει καταφύγιο σε ένα McDonald's με τους αστυνομικούς να μην ανακοινώνουν αν παρήγγειλε κάτι. Όταν έφυγε από εκεί τον εντόπισε ένας αστυνομικός που διαπίστωσε ότι τα χαρακτηριστικά του ταίριαζαν με την περιγραφή του μακελάρη.

Το ρολόι έδειχνε πλέον 3:41 μετά το μεσημέρι και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να συνέλθουν από άλλη μια φονική επίθεση σε σχολείο.