Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Οι επικεφαλής των NSA και DNI αρνήθηκαν να αποκαλύψουν αν ο Τραμπ τους άσκησε πιέσεις



Ηγετικά στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αρνήθηκαν την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των ακροάσεών τους στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ,να συζητήσουν για το εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους άσκησε πιέσεις για να επέμβουν στην έρευνα του FBI σχετικά με τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Τόσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), ναύαρχος Μάικ Ρότζερς, όσο και ο επικεφαλής της διεύθυνσης συντονισμού των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Νταν Κόουτς, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν λέγοντας πως πιστεύουν ότι οι συνομιλίες τους με τον πρόεδρο έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα.

Αφοσίωση είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ ο Τραμπ

Την αφοσίωση του τέως διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ είχε ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, άνω σώματος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, στην οποία πρόκειται να καταθέσει την Πέμπτη (8 Ιουνίου) ο κ. Κόμει, για το ζήτημα των επαφών του επιτελείου του κ. Τραμπ, ως υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους.

Το έγγραφο περιλαμβάνει γραπτές παρατηρήσεις, τις οποίες αναμένεται να συμπεριλάβει στην ακρόασή του ο κ. Κόμεΐ.

Βάσει του εγγράφου, ο κ. Τραμπ είχε απαιτήσει από τον κ. Κόμεϊ να διακόψει την έρευνα για τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της φερόμενης ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο κ. Κόμεϊ θεωρείται ότι συνέβαλε στη νίκη Τραμπ μέσω της ανακίνησης του ζητήματος των e-mail της Δημοκρατικής αντιπάλου του Ρεπουμπλικανού νυν προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, τρεις ημέρες πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Τον Μάιο, ο κ. Τραμπ απέλυσε τον Τζέιμς Κόμεϊ, χαρακτηρίζοντάς τον «άτομο με τρελές και χαζές αντιδράσεις».