Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: «Mεταλλαγμένο» καλαμπόκι σκοτώνει έντομα με RNA



Η πρώτη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια που σκοτώνει τα επιβλαβή έντομα με μόρια RNA έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, με την υπόσχεση ότι δεν θα επηρεάζει τους πληθυσμούς άλλων, επωφελών εντόμων.

Η νέα ποικιλία καλαμποκιού, με την ονομασία SmartStax Pro, αναπτύχθηκε από τις αγροχημικές εταιρείες Monsanto και Dow, σχεδιάστηκε προστατεύει τον εαυτό της από τη χρυσομήλη του αραβόσιτου, ενός εντόμου που καταστρέφει τις σοδειές στη Βόρειο Αμερική.

Όπως άλλες ποικιλίες «μεταλλαγμένου» αραβόσιτου, το SmartStax Pro παράγει δύο ποικιλίες της βακτηριακής πρωτεΐνης Bt, η οποία σκοτώνει τις προνύμφες του εντόμου. Επιπλέον, όμως, αξιοποιεί τη μέθοδο RNAi, ή παρεμβολής RNA, παράγοντας ένα μόριο RNA που απενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο του συγκεκριμένου εντόμου.

Το πλεονέκτημα είναι ότι το μόριο RNA δεν επηρεάζει άλλα είδη. Επιπλέον, το RNA και οι τοξίνες Bt κατστρέφονται στο πεπτικό σύστημα των μεγαλύτερων ζώων όπως ο άνθρωπος και δεν περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Εκτιμάται πάντως ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν φτάσει η νέα ποικιλία στην αμερικανική αγορά, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

Στο μεταξύ, η Monsanto αναπτύσσει προϊόντα RNAi για ψεκασμούς, τόσο για την απώθηση εντόμων όσο και για τη ρύθμιση ιδιοτήτων του ίδιου του φυτού.