Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΗΠΑ: Mε νομοσχέδιο 1,3 δισ. δολαρίων απέφυγαν το μπλακ άουτ των κρατικών υπηρεσιών



Το μπλακ άουτ των κυβερνητικών υπηρεσιών απετράπη τελευταία στιγμή στις ΗΠΑ, με τη Γερουσία να υπερψηφίζει τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα νομοσχέδιο για δαπάνες 1,3 τρισ. δολαρίων. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και ενισχύει τους ελέγχους για την οπλοκατοχή.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 65 ψήφους υπέρ, 32 κατά. Ο αρμόδιος του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό, Μιλκ Μάλβανεϊ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα το υπογράψει άμεσα, καθώς αντανακλά τις προτεραιότητές του.

Η ψηφοφορία ήρθε ύστερα από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών έως και το Σεπτέμβριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι πέτυχαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες κατά 80 δισ. δολάρια και οι Δημοκρατικές τις εσωτερικές δαπάνες κατά 63 δισ. δολάρια.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για ελέγχους όσων αγοράζουν όπλα, ενώ επιτρέπει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης να ερευνήσει τις αιτίες της βίας, ύστερα από 20 χρόνια περιορισμών, που δεν επέτρεπαν τέτοιου είδους έρευνα.