Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγορεύει το εμπόριο ελεφαντόδοντου



Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο το οποίο απαγορεύει την αγορά, την πώληση, την κατοχή προς πώληση και το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου. Αν και το νομοσχέδιο περιέχει αρκετές εξαιρέσεις για το ελεφαντόδοντο που βρίσκεται σε μουσεία, μουσικά όργανα και μερικές αντίκες, πρόκειται για μία από τις πιο εκτεταμένες απαγορεύσεις ελεφαντόδοντου οποιασδήποτε χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος νόμιμος εξαγωγέας ελεφαντόδοντου στον πλανήτη και αν περάσει το νομοσχέδιο, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα σε αυτό το εμπόριο.

Περιβαλλοντικοί οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, επικροτούν το νομοσχέδιο, έχουν επίσης εντοπίσει αδύνατα σημεία, όπως το νομικό κενό που αφήνει η ρήτρα εξαιρέσεων, στο οποίο μπορεί να γίνει κατάχρηση. Το Συμβούλιο προτείνει το νομοσχέδιο να απαιτεί από αυτούς που επωφελούνται από την εξαίρεση να παρέχουν λεπτομερέστερη τεκμηρίωση. Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί ξανά στις 6 Ιουνίου για τη λεγόμενη «δεύτερη ανάγνωση», κατά την οποία οι βουλευτές θα μπορούν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια, θα αποσταλεί στην επιτροπή και θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για την τελική ψηφοφορία. 

Σύμφωνα με το BBC, ο Γκόουβ δήλωσε ότι η επιτυχής έγκριση του νομοσχεδίου θα «επιβεβαιώσει την παγκόσμια ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, αποδεικνύοντας την πεποίθησή μας ότι το αποτρόπαιο εμπόριο ελεφαντόδοντου πρέπει να γίνει θέμα του παρελθόντος». Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών ή απεριόριστο πρόστιμο.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν επίσης θέσει πρόσφατα κάποιες απαγορεύσεις στο εγχώριο εμπόριο ελεφαντόδοντου. Ο Γκόουβ ελπίζει ότι η απαγόρευση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενθαρρύνει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει σε αυτή την αλλαγή.