Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μην επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους ΑΠΕ για το 2020



Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εκπληρώσει τους νομικά δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους ανανεώσιμης ενέργειας για το 2020, αναφέρει έκθεση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύτηκε από τη διακομματική Επιτροπή Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται του στόχου κατά 15%, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στον τομέα των μεταφορών και της στέγασης.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020, θα αποφύγει το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής, Άνγκους ΜακΝίλ, υποστήριξε ότι το Brexit δεν πρέπει να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο να χαλαρώσει τη στάση του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς αυτό θα στείλει ένα αποθαρρυντικό μήνυμα στις άλλες χώρες, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και θα υπομονεύσει τη συμφωνία του Παρισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μαζί με την υπόλοιπη Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καλύπτει το 15% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020. Αυτό περιλαμβάνει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας, το 12% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για θέρμανση και το 10% της ενέργειας για τον τομέα των μεταφορών. Μέχρι στιγμής, μόνο ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζεται σε καλό δρόμο για την κάλυψη ή ακόμη την υπέρβαση του στόχου.

Το 2015, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλυπτε λίγο πάνω από 8% των ενεργειακών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τομέας της θέρμανσης υστερεί περισσότερο, ενώ το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές μειώθηκε το περασμένο έτος.

Σύμφωνα με την επιτροπή, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα αυστηρότερο όριο για το ποσοστό των καυσίμων μεταφορών που προέρχονται από βιοκαύσιμα, καθώς και ένα σύστημα δασμών που θα ενθαρρύνει την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών.

Η επιτροπή επέκρινε επίσης την προσέγγιση της κυβέρνησης στον τομέα της οικιακής θέρμανσης. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση στοχεύει να επιτύχει τον στόχο για ανανεώσιμη ενέργεια, εστιάζοντας στην τεχνολογία της άντλησης θερμότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέθοδος αυτή, η οποία αξιοποιεί την ενέργεια από το έδαφος και τον περιβάλλοντα αέρα, είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική, καθώς τα σπίτια πρέπει να είναι καλά μονωμένα για να παρέχεται επαρκή θερμότητα.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας θα κοστίσει 12.500 λίρες ανά νοικοκυριό, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με την απλή αντικατάσταση λεβήτων και την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με βιομεθάνιο από απόβλητα τροφίμων.