Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ινδία: Τουλάχιστον δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας



Τουλάχιστον δύο ένοπλοι και ένας φρουρός σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε σε βάση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με πηγές του ινδικού υπουργείου Άμυνας συνολικά τέσσερις ένοπλοι, οι οποίοι φέρεται να είναι από το Πακιστάν, εισήλθαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην αεροπορική βάση Πάθανκοτ στη βορειοδυτική επαρχία Πουντζάμπ. Δύο από αυτούς έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε όπως και ο φρουρός.

Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την εκτός προγράμματος επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ στην προσπάθεια αναβίωσης των διμερών συνομιλιών που διακόπηκαν εξαιτίας επιθέσεων από μαχητές.

Ο επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας Βιτζάι Σινγκ δήλωσε πως η επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων κράτησε τρεις ώρες. Η αεροπορική βάση ερευνήθηκε εξονυχιστικά προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εναπομείναντες δράστες.

Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, οι ένοπλοι φορούσαν στρατιωτικές στολές. Ινδική πηγή ασφαλείας επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε μια οργάνωση μαχητών που εδρεύει στο Πακιστάν, αλλά είπε ότι δεν αποτελεί απειλή για τους πολίτες.

Η επίθεση μοιάζει με την επίθεση που εξαπέλυσαν τον Ιούλιο ένοπλοι σε φυλάκιο της αστυνομίας σε μια συνοριακή πόλη του Πουντζάμπ η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άνθρωποι. Ωστόσο η σημερινή επίθεση, που διενεργήθηκε πριν ξημερώσει, μοιάζει να είναι πολύ πιο τολμηρή καθώς στόχευσε μια μεγάλη στρατιωτική εγκατάσταση.

Αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως οι επαρχίες Πουντζάμπ και Τζαμού έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλού συναγερμού και πως όλες οι βάσεις έχουν σφραγιστεί.