Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ινδία: Η μοιχεία δεν είναι πλέον έγκλημα αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο



Τέλος στην ποινικοποίηση της μοιχείας αποφάσισε να θέσει το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας, καταργώντας έναν αποικιοκρατικό νόμο. 

Η μοιχεία στη χώρα ήταν ποινικό αδίκημα για τις γυναίκες που είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις χωρίς τη συγκατάθεση του συζύγου τους. 

Όμως, οι πέντε ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ομόφωνα ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι απαρχαιωμένος, αντισυνταγματικός και εισάγει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. 

Οι προσφεύγοντες στο Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξαν ότι το άρθρο 497 του Ινδικού ποινικού κώδικα έπρεπε να γίνει ουδέτερο ως προς το φύλο, καθώς η μοιχεία είχε θεσπιστεί ως αδίκημα μόνο για τις γυναίκες. Ωστόσο, το δικαστήριο θεώρησε απαρχαιωμένο συνολικά το νόμο, που προέβλεπε ποινική φυλάκισης μέχρι πέντε ετών και ζήτησε την ακύρωσή του. 

 

«Είναι πλέον η ώρα να πούμε ότι ο άνδρας δεν είναι ο αρχηγός. Η νομική κυριαρχία του ενός φύλου πάνω στο άλλο είναι λάθος» δήλωσε ο δικαστής Ντιπάκ Μίσρα. 

Σύμφωνα με έναν άλλο δικαστή, ο νόμος ήταν άνισος, καθώς υπήρχε μεροληψία κατά των γυναικών και καθιέρωνε δύο μέτρα και σταθμά για την ηθική ανδρών και γυναικών. 

Η Ινδία κάνει βήματα μπροστά 

Η απόφαση για την αποποινικοποίηση της μοιχείας έρχεται τελευταία σε μια σειρά προοδευτικών αποφάσεων από το δικαστήριο. Αυτό το μήνα, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να αποποινικοποιήσουν την ομοφυλοφιλία. 

Ορισμένοι θεωρούν τη δικαστική απόφαση ως πράξη κατάργησης της αποικιοκρατίας. Την απόφαση καλωσόρισαν εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων. 

Η κυβέρνηση εξέφρασε την αντίθεσή της 

Πάντως οι νομικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κατάργηση του νόμου, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων κατά της μοιχείας «θα οδηγήσει σε χαλαρότητα των συζυγικών δεσμών».