Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Ινδία: Χειροπέδες σε ιδιοκτήτη νοσοκομείου που λειτουργούσε χωρίς άδεια και πέθαναν μετά από φωτιά 6 νεογέννητα



Στη σύλληψη ενός γιατρού και του ιδιοκτήτη ενός νοσοκομείου παίδων, που λειτουργούσε χωρίς άδεια, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα 27/5 μετά τη φωτιά που προκάλεσε τον θάνατο έξι νεογέννητων στο Νέο Δελχί η ινδική αστυνομία.

«Προχωρήσαμε σε συλλήψεις», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Σουρέντρα Σοντχάρι, δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο New Born Baby Care στη συνοικία Βίβεκ Βιχάρ στο Νέο Δελχί αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νοσοκομείο «δεν είχε σύστημα διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Επιπλέον η άδεια λειτουργίας του είχε λήξει τον Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης είχε επίσης δώσει εντολή να τοποθετηθούν οι υπερδιπλάσιες κλίνες από αυτές που επιτρεπόταν να έχει.

«Το νοσοκομείο είχε άδεια για μέγιστο αριθμό πέντε κλινών, αλλά είχε εγκαταστήσει πάνω από δέκα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας

Δώδεκα νεογέννητα μεταφέρθηκαν έξω από το νοσοκομείο στη διάρκεια της πυρκαγιάς, αλλά έξι από αυτά ήταν ήδη νεκρά όταν τα ανέλαβαν γιατροί.

Πέντε νεογνά που σώθηκαν από την πυρκαγιά εξακολουθούν να αναρρώνουν σε άλλο νοσοκομείο.

«Δεν της είχαμε δώσει ακόμη ούτε όνομα (…) Δεν την κράτησα ποτέ στην αγκαλιά μου», δήλωσε στην εφημερίδα Hindustan Times ο Άντζαρ Χαν, πατέρας ενός κοριτσιού 11 ημερών που πέθανε στην πυρκαγιά.

Ο Βίνοντ Σάρμα, που έχασε στην πυρκαγιά το μόλις μιας ημέρας μικρό του αγοράκι, επέρριψε την ευθύνη στις αρχές του νοσοκομείου.

«Είχε αναπνευστικά προβλήματα. Ο γιατρός είχε πει ότι θα καλυτερεύσει σε μερικές μέρες», είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα Indian Express. «Δεν πιστεύαμε ότι το νοσοκομείο θα τον σκότωνε».

Αυτοί που εντόπισαν αρχικά την φωτιά ήταν περαστικοί και αυτοί ήταν επίσης που επενέβησαν, παλεύοντας με τις φλόγες, για να σώσουν τα νεογέννητα.

Ινδία

 

Τα οχήματα της πυροσβεστικής κατέβαλαν προσπάθειες για να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο, ένα στενό διώροφο κτίριο στριμωγμένο ανάμεσα σε σπίτια.

«Προσπαθήσαμε να θέσουμε υπό έλεγχο την πυρκαγιά, αλλά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να μπούμε μέσα στο κτίριο και να σώσουμε τα 12 μωρά που είχαν παγιδευτεί», δήλωσε ο Ατούλ Γκαργκ, αξιωματούχος της πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας κινητοποιήθηκαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, επεκτάθηκε «υπερβολικά γρήγορα εξαιτίας της έκρηξης φιάλης οξυγόνου», δήλωσε ο διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης, ο Ατούλ Γκαργκ, στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI).

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε «οδυνηρό» τον θάνατο των νεογνών και την πυρκαγιά σε μήνυμά του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναφερόμενος επίσης σε μια «οδυνηρή» κατάσταση, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Νέου Δελχί Άρβιντ Κεϊρίουαλ προειδοποίησε ότι «αυτός που ευθύνεται για την αμέλεια αυτή δεν θα γλιτώσει».

«Εκφράζουμε όλοι την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που έχασαν τα αθώα παιδιά τους σε αυτό το δυστύχημα», πρόσθεσε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.