Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 -

IATA: Το φθηνό πετρέλαιο φέρνει κέρδη στις αεροπορικές εταιρείεςΠαρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν κάποιους τουριστικούς προορισμούς, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η υγιής ζήτηση για ταξίδια θα ενισχύσουν τα κέρδη των αεροπορικών εταιριών και το 2016, ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Σύμφωνα με την IATA, η οποία εκπροσωπεί σχεδόν 260 αεροπορικές εταιρίες στις οποίες αντιστοιχεί το 83% των παγκόσμιων αερομεταφορών, τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν στο επίπεδο ρεκόρ των 36,3 δισ. δολαρίων, από τα 33 δισεκ. δολάρια το 2015, με περισσότερα από τα μισά να προέρχονται από εταιρίες της Βορείου Αμερικής.

Η ένωση προέβλεπε προηγουμένως κέρδη 29,3 δισ. δολαρίων για το 2015.

«Η αεροπορική βιομηχανία ενίσχυσε την κερδοφορία της σε συνηθισμένα, αλλά όχι σε εξαιρετικά, επίπεδα» δήλωσε από την έδρα της Ένωσης στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής της IATA Τόνι Τάιλερ, μιλώντας για περιθώριο καθαρού κέρδους 4,6% φέτος και 5,1% την επόμενη χρονιά.

Το 2015 καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για ταξίδια, καθώς η βελτίωση κάποιων οικονομιών και η χαμηλότερη τιμή των καυσίμων έχει ενισχύσει τις δαπάνες, ιδιαίτερα για ταξίδια αναψυχής.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ασφάλεια ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σε δημοφιλείς προορισμούς, από το Παρίσι έως την Τυνησία και την Αίγυπτο, φαίνεται να επισκιάζουν τον κλάδο. Η τιμή των μετοχών των αεροπορικών εταιριών υποχώρησε κατά 6% τον Νοέμβριο λόγω και των φόβων για την ασφάλεια, ανέφερε η ΙΑΤΑ.

Ο αντίκτυπος στο Παρίσι πιθανόν να διαρκέσει από έξι έως εννέα μήνες, αλλά ο κόσμος δεν θα σταματήσει να ταξιδεύει -απλώς θα επιλέξει κάποιον άλλο προορισμό, δήλωσε ο Τάιλερ.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν παίρνει πολύ χρόνο για να αφήσει ο κόσμος πίσω του τους φόβους και να επιστρέψει σε μέρη που έχουν υποστεί αυτές τις βιαιότητες», είπε.